Η Ρωσία προχώρησε στην απέλασει διπλωματών και των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), απαντώντας αναλογικά στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις αντίστοιχες πρεσβείες της Μόσχας στις τρεις προαναφερόμενες χώρες.
Σημειώνεται ότι οι Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία προχώρησαν σε απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις πρεσβείες τους εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την Τσεχία, με φόντο την πρόσφατη διαμάχη Μόσχας-Πράγας για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στις αποθήκες πυρομαχικών το 2014, παρότι η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες της Τσεχικής πλευράς για την υποτιθέμενη συμμετοχή της.
Η Μόσχα κατηγορεί και τις τρεις χώρες ότι ακολουθούν μία “εχθρική πορεία” όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Επίσης, η Ρωσία έχει κηρύξει τρεις υπαλλήλους της Πρεσβείας της Σλοβακίας στη Μόσχα ως “ανεπιθύμητα προσωπα” και τους διατάζει να αποχωρήσουν από τη Ρωσία έως τις 5 Μαΐου, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών τη Μεγάλη Τετάρτη.
“[Ο Πρέσβης] Lubomir Rehak πληροφορήθηκε ότι ως αντίποινα, άτομα της Σλοβακικής Πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκαν ως personae non gratae. Τους είπαν να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος έως τις 5 Μαΐου του 2021” ανέφερε η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι “η απόφαση των σλοβακικών αρχών να δείξει λανθασμένη αλληλεγγύη προς την Τσεχική Δημοκρατία στην προκλητική αντι-ρωσική εκστρατεία της βλάπτει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Ρωσίας-Σλοβακίας και την εποικοδομητική διμερή συνεργασία”.
Υπενθυμίζεται πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, δήλωσε προ ημερών ότι τρεις διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα εντός της εβδομάδας.
Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κορκόκ είχε ανακοινώσει επίσης, ότι η χώρα θα αναλάβει δράση για την σθεναρή υποστήριξη της Τσεχίας.
Λαβρόφ: Σχιζοφρενικές οι δηλώσεις των Τσέχων αξιωματούχων
Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο Sputnik, περιέγραψε ως “καθαρή σχιζοφρένεια” τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Πράγας σχετικά με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε και τις βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό προδοσίας κατά του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.
“Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό, επειδή δεν μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά θέλουν. Θα μπορούσε κάποιος να το δει και ως μία -όχι και τόσο ‘καλή’- τηλεοπτική σειρά, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά σχιζοφρένειας σε αυτήν την ιστορία”, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
“Αυτό που προτείνει είναι να ληφθεί υπόψη η εκδοχή της τσεχικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του νυν πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις: Τόνισαν το 2014 ότι αυτό συνέβη μετά από αμέλεια του ιδιοκτήτη της αποθήκης. Ο πρόεδρος Ζέμαν σύστησε, λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την εκδοχή, ότι αυτό δεν έχει ερευνηθεί τα τελευταία επτά χρόνια. Τώρα κατηγορείται για προδοσία. Και ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι, λόγω της ανάγκης να ερευνηθούν όλα τα σενάρια, ο πρόεδρος Ζέμαν αποκάλυψε ένα κρατικό μυστικό…Λοιπόν, δεν είναι αυτό σχιζοφρένεια; Κατά τη γνώμη μου, είναι καθαρή σχιζοφρένεια” κατέληξε ο Λαβρόφ.
Πηγή: Tass