Η Σαουδική Αραβία θέλει περιφερειακή σταθερότητα και δεν αντιτίθεται στις συνομιλίες με το Ιράν υπό τον όρο πως η Τεχεράνη σταματά να είναι “χορηγός” περιφερειακών ένοπλων οργανώσεων τόνισε στο πλαίσιο πολύωρης συνέντευξης που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στο κρατικό κανάλι της χώρας του και στην εκπομπή “Liwan Al Mudaifer Show” ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής ενός ευρύτατου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Οι αναφορές του Σαουδάραβα αξιωματούχου στο Ιράν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκαν οι πρώτες από το 2016 συνομιλίες Ιρανών και Σαουδαράβων αξιωματούχων στη Βαγδάτη με τη μεσολάβηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντχίμι.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τόνισε πως στο κάτω-κάτω το Ιράν είναι μία γειτονική χώρα και ως εκ τούτου είναι επιθυμητές οι σχέσεις “καλής γειτονίας”. Πρόσθεσε πως επιχειρείται η εξεύρεση λύσεων για την “αρνητική συμπεριφορά” του Ιράν σε συνεργασία με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις.
Εξέφρασε πάντως “έντονη ανησυχία” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε μία περίοδο πραγματοποίησης έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη με τη μεσολάβηση της ΕΕ και άλλων χωρών που συμμετείχαν στην επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
“Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με το Ιράν. Έχουμε συμφέροντα στο Ιράν και επιθυμούμε να το δούμε να ευημερεί. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας με το Ιράν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και την υποστήριξη που δίνει σε ένοπλες οργανώσεις” ανέφερε ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.
Οι σχέσεις Ριάντ-Ουάσιγκτον
Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορές αλλά ότι έχουν υπερτονιστεί από ξένα ΜΜΕ.
“Οι σχέσεις μεταξύ χωρών δεν είναι 100% πάντα στην ίδια σελίδα. Τα συμφέροντά μας με την κυβέρνηση Μπάιντεν συγκλίνουν πάνω από 90%…Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, αλλά σε μία οικογένεια υπάρχουν και διαφορές απόψεων και αυτό είναι φυσιολογικό” είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι “στρατηγικός και ιστορικός εταίρος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας”, πως οι διμερείς σχέσεις έχουν “βαθιά επίπτωση” στις δύο χώρες.