ΑΘΗΝΑ
08:45
|
24.04.2024
Μόνον σε φωτογραφίες θα δουν τις κάλπες οι Παλαιστίνιοι. Οι εκλογές της 22ας Μάη αναβάλλονται όπως εδώ και μιάμιση δεκαετία...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αναβολή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Μάη αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΕ της Φατάχ και η Παλαιστινιακή Αρχή σε πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς.

Η βασική αιτία αναβολής των εκλογών ήταν (όπως φημολογούνταν εδώ και μέρες) η άρνηση των ισραηλινών κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως μελλοντική πρωτεύουσα μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος φέρεται να είπε στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, πως εάν το Ισραήλ επιτρέψει τη διεξαγωγή τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τότε οι βουλευτικές εκλογές (που δεν έχουν γίνει εδώ και 15 χρόνια!) θα μπορούσαν να διεξαχθούν…”σε μία βδομάδα”.

Ο ίδιος τόνισε πως το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι διαδικαστικό ή τεχνικό ζήτημα αλλά θέμα ουσίας που αφορά και την μελλοντική Παλαιστίνη.

Το θέμα τώρα βεβαίως είναι πώς θα αντιδράσουν άλλες παρατάξεις και εκλογικά μπλοκ που είχαν θέσει υποψηφιότητα αυτόνομα στις εκλογές απέναντι στην Φατάχ του προέδρου Αμπάς, όπως επιφανείς επιχειρηματίες, ένας ανιψιός του πρώην ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ αλλά και ο Μαρουάν Μπαργούτι που είναι φυλακισμένος στις ισραηλινές φυλακές εκτίοντας πέντε φορές ισόβια.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η αντίδραση της ισλαμικής Χαμάς που δείχνει πως έχει ενισχύσει την επιρροή της όχι μόνον στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία και διοικεί εδώ και μιάμιση δεκαετία, αλλά και στην Δυτική Όχθη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα