ΑΘΗΝΑ
23:02
|
18.05.2024
Ξεκίνησαν σήμερα και στην Αλβανία οι ετήσιες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις Defender-Europe 21.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ξεκίνησαν σήμερα στην Αλβανία.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Τζόζεφ Σκρόκα, χαρακτήρισε την Αλβανία “πολύτιμο εταίρο ασφαλείας” στην ευρύτερη περιφέρεια και διεθνώς.

Η Αλβανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009 συμμετέχει για πρώτη φορά στην στρατιωτική άσκηση Defender-Europe 21στο πλαίσιο της οποίας έχουν προγραμματιστεί οι μεγαλύτερες αμφίβιες επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες με επίκεντρο το λιμάνι του Δυρραχίου και “πρωταγωνιστή” το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USNS Bob Hope.

Image

Στις ασκήσεις συμμετέχουν και άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες της περιοχής όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.

“Αυτή η ιστορική αποστολή φανερώνει την ικανότητά μας ως στρατηγικού εταίρου ασφαλείας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας” δήλωσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης, ενώ ο Αλβανός υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, ανέφερε ότι πέρα από τη διάθεση στρατιωτικών βάσεων στο ΝΑΤΟ, η Αλβανία συμμετέχει στην άσκηση με περίπου 1000 στρατιωτικούς “σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός καθώς είναι τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν συμβεί ποτέ στην Αλβανία”. “Οι ασκήσεις αυτές εκπέμπουν ένα σημαντικό μήνυμα για την στρατηγική σημασία της Αλβανίας” πρόσθεσε ο Αλβανός υπουργός Άμυνας.

Τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια DEFENDER-EUROPE είναι η μεγαλύτερη ετήσια ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. Πραγματοποιείται με στόχο την οικοδόμηση “επιχειρησιακής ετοιμότητας” μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν πάνω από 28.000 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα