ΑΘΗΝΑ
17:26
|
16.04.2024
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε πως η ρευστότητα στη Βουλγαρία θα καθυστερήσει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνδυασμό με την ρευστή κατάσταση που δημιουργείται στη Βουλγαρία μετά τις πρόσφατες εκλογές απασχόλησε τις συνομιλίες που είχε το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Πεντάροφσκι, σε δηλώσεις του σήμερα στο κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας «ΜΙΑ» αναφέρθηκε αναλυτικά στην ρευστή μετεκλογική κατάσταση στη Βουλγαρία και το ενδεχόμενο να διενεργηθούν νέες εκλογές κατά τους επόμενους μήνες λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτό το χαρακτήρισε ως το χειρότερο σενάριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας του τονίζοντας: «Για τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος που να μπορούμε να συνομιλήσουμε στη Βουλγαρία και κανείς εκεί δεν μπορεί να λάβει πολιτικές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία που η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει να δοθεί το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ».

Ο Πεντάροφσκι κάλεσε ξανά τη Βουλγαρία να ορίσει ένα άτομο ή μια οντότητα με την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό, ούτως ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της Βουλγαρίας συνιστά το πλέον δυσμενές αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιπαράθεση που έχουμε, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τη διαφορά που έχουν εκείνοι με μας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο στη Βουλγαρία να σχηματιστεί κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία. Αρκετά κόμματα έχουν ήδη επιστρέψει την εντολή. Είναι αρκετά απίθανο να πιστέψει κανείς ότι κάποια άλλα κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των πρώτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πρόβλημα με τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις, κατά την άποψή μας, αν και είναι δικό τους θέμα και κανείς δεν πρέπει να παρέμβει, είναι ότι δεν έχουν την πλήρη πολιτική νομιμοποίηση για την επίλυση κοινών καθημερινών πολιτικών ζητημάτων, πολιτικών ζητημάτων όχι τεχνικών, πόσο μάλλον μιας διμερούς διαφοράς, ένα ιδιαίτερα ευρύ θέμα… Εμείς προτείνουμε, ακόμα και εάν έχουν υπηρεσιακή κυβέρνηση, να ορίσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έναν ειδικό απεσταλμένο – όπως έχουμε ορίσει εμείς – ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση.

Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα