ΑΘΗΝΑ
21:46
|
31.01.2023
Τουλάχιστον ένας νεκρός και δεκαοκτώ τραυματίες μετά από συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιργιζιστάν και του Τατζικιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος πέθανε και δεκαοκτώ άλλοι τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιργιζιστάν και του Τατζικιστάν σε διαμφισβητούμενη περιοχή των συνόρων των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Το υπουργείο Υγείας της Κιργιζίας δήλωσε σε δήλωσή του ότι υπήρξαν δεκαεπτά τραυματίες και ένας νεκρός στις συγκρούσεις σήμερα την Πέμπτη.

Η επιτροπή ασφαλείας του Τατζικιστάν δήλωσε από την δική της πλευρά ότι δύο από τους πολίτες του είχαν τραυματιστεί, με έναν να βρίσκεταισε σοβαρή κατάσταση.

Οι μάχες αποτελούν ακόμη ένα επεισόδιο στη μακρά σειρά συνοριακών διαφορών που έχουν μεταξύ τους από τότε που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991. Περισσότερο από το ένα τρίτο των συνόρων αμφισβητείται εκατέρωθεν, με την περιοχή γύρω από τον υπό τατζικική κυριαρχία θύλακα του Βορούχ, όπου ξέσπασε η σημερινή σύγκρουση.

Η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της Κιργιζίας δήλωσε ότι η τατζικική πλευρά «προκάλεσε σκόπιμα σύγκρουση» στα σύνορα. «Οι πυροβολισμοί έχουν ξεκινήσει μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων των [δύο χωρών]. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, η πλευρά του Τατζικιστάν προετοιμάζει θέσεις εκτόξευσης όλμων», δήλωσε η επιτροπή.

Η επιτροπή ασφαλείας του Τατζικιστάν κατηγόρησε τους στρατιώτες της Κιργιζίας ότι «άνοιξαν πυρ εναντίον στρατευμάτων του Τατζικιστάν στην τοποθεσία του σημείου διανομής νερού Γκολόβναγια, που βρίσκεται στις ανώτερες περιοχές του ποταμού Ισφάρα».

Οι διαφωνίες μεταξύ των τριών χωρών που μοιράζονται την εύφορη κοιλάδα Φεργκάνα – το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν – έχουν τις ρίζες τους στις συνοριακές οριοθετήσεις κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγές: Τhe Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Ντονιέτσκ: Υπό ρωσικό έλεγχο χωριό δίπλα στο Μπαχμούτ

Ευλογία οι κυρώσεις της Δύσης, λέει ο Λουκασένκο στη Ζιμπάμπουε

Γαλλία: Εργατικός «2ος γύρος» ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα