ΑΘΗΝΑ
06:31
|
05.07.2024
Η σουηδική αστυνομία ασφαλείας προσδιόρισε το Ιράν ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, η σουηδική αστυνομία ασφαλείας προσδιόρισε το Ιράν ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι επιδιώκει πυρηνική τεχνολογία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιδιώκει τη σουηδική τεχνολογία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του, ισχυρίζεται η Σουηδική Αστυνομική Ασφάλεια Säpo στην ετήσια έκθεσή της για το 2020, που μετρά 88 σελίδες.

Σύμφωνα με τη Säpo, το Ιράν «διεξάγει κυρίως προσφυγική και βιομηχανική κατασκοπία εναντίον της Σουηδίας», στοχεύοντας την κοινότητα των μεταναστών και τη σουηδική βιομηχανία.

«Ο πρωταρχικός στόχος της ιρανικής ηγεσίας είναι να διασφαλίσει την επιβίωση του καθεστώτος, ανταποκρινόμενη σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές όπου αυτές εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας», ανέφερε η έκθεση, αναφέροντας «προγραμματισμό και προετοιμασίες» στη Σουηδία για να χαρτογραφήσουν επικριτές με «αποσταθεροποιητική» επιρροή και στρατολόγηση προσωπικού.

«Το Ιράν διεξάγει επίσης βιομηχανική κατασκοπεία, η οποία στοχεύει κυρίως στη σουηδική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και τα σουηδικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα πυρηνικών όπλων. Το Ιράν επενδύει μεγάλους πόρους σε αυτόν τον τομέα και ορισμένοι από τους πόρους χρησιμοποιούνται στη Σουηδία », προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση, η οποία χαρακτήρισε το Ιράν μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφερε επίσης «απόπειρες πρόσληψης και απόπειρες επιρροής ερευνητών στη Σουηδία». Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, γίνεται για «ενίσχυση του οικονομικού και πολιτικού καθεστώτος και της στρατιωτικής δύναμης της χώρας».

Την περασμένη εβδομάδα, μια γερμανική έκθεση πληροφοριών ανέφερε ότι το Ιράν δεν βοήθησε με την προσπάθεια να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής το 2020.

Τα σουηδικά και γερμανικά έγγραφα πληροφοριών, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να ακολουθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενδέχεται να επιβαρύνουν τα σχέδια των ΗΠΑ για επανένταξη στην εγκαταλελειμμένη πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015.

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, όπως λέγεται επίσημα, το 2018, αφού η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε εκείνη την εποχή ότι η ατομική συμφωνία δεν εμπόδισε το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται επί του παρόντος έμμεσα με το Ιράν στη Βιέννη για την επανένταξη της συμφωνίας. Έχουν επίσης γίνει αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσβλέπει σε μια σημαντική ανατροπή των κυρώσεων του Ιράν.

Το Ιράν δεν φέρεται ότι διαθέτει επί του παρόντος όπλα μαζικής καταστροφής και έχει υπογράψει συνθήκες που αρνούνται την κατοχή ΟΜΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα, της σύμβασης για τα χημικά όπλα και της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Με τη δική του παραδοχή, δεν έχει ποτέ επιδιώξει πυρηνικά όπλα και δεν θα παραδώσει το δικαίωμα του λαού του στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο Γιοάβ Γκάλαντ βλέπει πρόοδο στην ανταλλαγή κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα