ΑΘΗΝΑ
22:08
|
09.05.2024
Πραγματοποιείται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου, με τους πιστούς να σπεύδουν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν.
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζήλος

Πραγματοποιείται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου, με τους πιστούς να σπεύδουν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν. Ο επιτάφιος φέτος θα τελείται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, λόγω της πανδημίας.

Στις 8 το πρωί έως τις 12.30 έλαβε χώρα στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα 18.00-20.00 θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου, με την ολοκλήρωση της περιφοράς εγγύτερα των ναών και χωρίς πιστούς, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα, προς αποφυγήν μετάδοσης του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία, διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μια αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Κατ’ έθιμον, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών, αν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα τελέσει από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την Ακολουθία του Επιταφίου στις 18.00.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιστοί φορώντας μάσκες παρακολούθησαν την τελετή, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών στο αύλειο χώρο είναι μικρότερες από τα προβλεπόμενα του νόμου.

Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος

Στην Κέρκυρα η περιφορά των Επιταφίων ξεκινά στις 12.30 το μεσημέρι και διαρκεί μέχρι και τις 10.00 το βράδυ, οπότε και πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης.

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το πρωί η τελετή της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της Χίου, με χοροστάτη των Μητροπολίτη Χίου Μάρκo. Οι πιστοί προσκύνησαν τον Σταυρό του Μαρτυρίου όσο και τον Επιτάφιο ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονταν και στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτιστική οπισθοχώρηση η μετατροπή της Μονής της Χώρας λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα