«Ας ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, έτσι ώστε η πληροφορία να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.
«Η επείγουσα έκκληση της Διακήρυξης για ελευθερία του Τύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» επεσήμανε ο Α.Γκουτέρες και τόνισε ότι «η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της μη πληροφόρησης» την ώρα που «ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας έχει πλήξει σκληρά πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί μειώνονται, το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες. Οι φήμες, τα ψεύδη και οι ακραίες ή διχαστικές απόψεις αυξάνονται για να καλύψουν το κενό» σημείωσε.
«Οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επαληθευμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών στη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών, ανθεκτικών κοινωνιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ επεσήμανε ότι «σε πάρα πολλές χώρες, (οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης) διατρέχουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, κακοποίηση, παρενόχληση, προφυλάκιση και ακόμη και θάνατο, επειδή απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Και η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται».
Ολόκληρο το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες:
Οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επαληθευμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών στη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών, ανθεκτικών κοινωνιών.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης μας βοηθούν να πορευόμαστε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και ψεύδη.
Σε πάρα πολλές χώρες, (οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης) διατρέχουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, κακοποίηση, παρενόχληση, προφυλάκιση και ακόμη και θάνατο, επειδή απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Και η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας έχει πλήξει σκληρά πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί μειώνονται, το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες. Οι φήμες, τα ψεύδη και οι ακραίες ή διχαστικές απόψεις αυξάνονται για να καλύψουν το κενό.
Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό, τι μπορούν για να υποστηρίξουν ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και πλουραλιστικό μέσο. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της μη πληροφόρησης.
Το Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο – επειδή οι πληροφορίες είναι δημόσιο αγαθό.
Σήμερα, εορτάζουμε την 30ή επέτειο της Διακήρυξης του Windhoek για την Ανάπτυξη ενός Ελεύθερου, Ανεξάρτητου και Πλουραλιστικού Αφρικανικού Τύπου. Παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση της Διακήρυξης για ελευθερία του Τύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ας αναλογιστούμε αυτό το μήνυμα και ας ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, έτσι ώστε οι πληροφορία να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους.