ΑΘΗΝΑ
15:27
|
31.07.2021
Γιατί το φετινό πασχαλινό μήνυμα του Αναστασίου Αλβανίας έχει κάτι το προφητικό;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φετινό πασχαλινό μήνυμα του Αναστασίου Αλβανίας έχει κάτι το προφητικό. Κάνει λόγο για “το πασχαλινό φως της αγάπης, που νικά κάθε τύπο μίσους, χαρίζοντάς μας πνευματική ελευθερία”.

Άλλοι ελληνορθόδοξοι προκαθήμενοι εστίασαν αποκλειστικά στην πανδημία (βλ. π.χ. τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Αρχιεπισκόπων Αθηνών, Κύπρου, Αμερικής). Αναμενόμενο, θα πει κανείς. Όμως αν η Ανάσταση είναι η τομή που χωρίζει την ιστορία της ανθρωπότητας σε “πριν” και “μετά” απ’ αυτήν, τότε ο λόγος που εμπνέεται από αυτήν οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από ψυχωφελείς παρηγοριές ή από συμβουλές σώφρονος υπομονής – ανώδυνα και ανέξοδα συμπαρακολουθήματα της ρητορικής των κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης.

Ίσως κάνω λάθος. Και ίσως αδικώ τους άλλους. Βλέπω όμως ειδικά στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μια προφητική επισήμανση (διάγνωση και πρόταση θεραπείας μαζί) για κάτι πιο βαθύ και πιο σοβαρό και από αυτό ακόμα το πρόβλημα της πανδημίας που ζούμε, και που ο ίδιος άλλωστε δεν το αγνοεί στο μήνυμά του. Θέτει όμως το εξής ερώτημα…

Πώς θα ζήσουμε το “φως της Αναστάσεως”, όταν είμαστε αφημένοι στο μίσος που εξαπλώνεται ραγδαία διασπώντας το σώμα της ανθρωπότητας σε όλα τα επίπεδα και όλες τις διαστάσεις της: “στην οικογένεια, στον πολιτικό και θρησκευτικό βίο, στις σχέσεις των εθνών”;

Η επισήμανση είναι γενική, είναι όμως και ειδική. Ειδικά η αναφορά στον θρησκευτικό βίο παραπέμπει αυτονόητα εκτός άλλων και στο διορθόδοξο σχίσμα μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Όποιοι ελπίζουν να αναδειχθούν σε “τέκνα Αναστάσεως”, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, θα πρέπει να εμπνέονται “από τη συγγνώμη, η οποία ανέτειλε από τον τάφο του Χριστού”. Πόση αξιοπιστία έχουν οι πνευματικοί ηγέτες που μας καλούν στην “αποκατάσταση της πρόσωπον προς πρόσωπον επικοινωνίας” ή που καταγγέλλουν ως αιτία των ανθρωπίνων προβλημάτων την “ανθρώπινη φιλαυτία”, όντας οι ίδιοι την ίδια ώρα κατ’ εξοχήν φορείς διχασμού και διασπάσεως;

Η Ανάσταση προϋποθέτει την παραίτηση από παίγνια ισχύος· από τη διεκδίκηση των ιδίων δικαιωμάτων. Τι ελπίδα έχουμε να μας χαριστούν οι οφειλές μας όσοι δεν χαρίζουμε στους οφειλέτες μας, αναρωτιέται ο Αναστάσιος, όταν “επιμένουμε στο δίκαιό μας και επικαλούμεθα την αξιοπρέπειά μας και τον κίνδυνο από εκείνους που μας πολεμούν”; Δεν υπάρχει, λέει, “μεγαλύτερη ελευθερία από τη συγχώρηση”.

Και συμπληρώνει, “δεν είναι αρκετό να ελευθερωθούμε εμείς προσωπικά από τις παρενέργειες του μίσους. Επιβάλλεται να συμβάλλουμε διαρκώς στη μείωση των εντάσεων γύρω μας, στην αποκλιμάκωση των πολώσεων, των συγκρούσεων, των ποικίλων μεταλλάξεων μίσους. Μακάριοι όσοι κατορθώνουν με τον λόγο και τη ζωή τους να αμβλύνουν διχασμούς, αντιθέσεις, εχθρότητες, καλλιεργώντας τη συμφιλίωση”.

Ακολουθεί ολόκληρο το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Πάσχα 2021: Ελευθερία από το μίσος και τις μεταλλάξεις του

«Ἀναστάσεως ἡμέρα
καί λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει….
καί τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς,
συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει».
(Στιχηρά τοῦ Πάσχα, δοξαστικό)

Ευφρόσυνα η ολόφωτη εορτή του Πάσχα μάς καλεί να λάμψουμε από χαρά, ελευθερωμένοι από την αιχμαλωσία των θανατηφόρων παθών, από κάθε σκοτεινό στοιχείο που κρύβεται στον βυθό του εγώ μας.

Τα γεγονότα της σταυρώσεως του Χριστού δεν σχετίζονται μόνο με φρικτό πόνο, κατάφωρη αδικία, απύθμενη δολιότητα, αλλά κυρίως με ένα αβυσσαλέο μίσος της θρησκευτικής ηγεσίας, που κινητοποίησε μία ανεξέλεγκτη εχθρότητα του όχλου. Όλα, όμως, αυτά ανατράπηκαν με την Ανάσταση του Χριστού. Χωρίς εκκωφαντικό θόρυβο, ειρηνικά.

Η Ανάσταση διαλαλεί μια πολυσήμαντη νίκη πάνω στον θάνατο, στους πονηρούς σχεδιασμούς και τα θανατηφόρα πάθη: τον φθόνο, το ψεύδος και κυρίως το μίσος με τις ποικίλες μεταλλάξεις του, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, τη δολιότητα, που παραμένουν ανθεκτικά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες. Το μίσος μολύνει τη ζωή των ανθρώπων στην οικογένεια, στον θρησκευτικό και πολιτικό βίο, στις σχέσεις των εθνών, δημιουργώντας απρόβλεπτες διαμάχες. Και σήμερα, μέσα στη ανησυχητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εμφανίζεται συχνά στα διάφορα περιβάλλοντα ένα ιδιότυπο μίσος, με ποικίλες μεταλλάξεις, από τα πιο απλά συμπτώματα– εκνευρισμούς, αντιπάθειες, επιθετικότητες έως τα πιο σοβαρά, πολώσεις, βία και διχόνοιες.

Το αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του μίσους και των διαφόρων μορφών του μάς το αποκάλυψε ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός: είναι η εκούσια προσφορά συγγνώμης. Στη σύντομη προσευχή, που άφησε στους μαθητές Του, έβαλε στα χείλη όλων των μελών της Εκκλησίας Του μια συμφωνία: «καί ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν» (Ματθ. 6:12). Τονίζοντας το μεγαλείο και την ευρύτητα της αγάπης, που φανέρωσε με τη διδασκαλία και το έργο Του, κήρυξε μια ειρηνική επανάσταση. Κάλεσε όσους τον ακολουθούν να συγχωρούν και να αγαπούν τους εχθρούς τους: «Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν,…, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς…» (Ματθ. 5:44). Ακόμη, με μια αιφνιδιαστική προειδοποίηση τούς προετοίμασε: «μακάριοί ἐστε ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι… ἕνεκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου» (Λουκ. 6:22). Και τελικά σφράγισε τη θεμελιώδη αυτή χριστιανική αρχή με την τελευταία δέησή Του πάνω στον Σταυρό: «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι» (Λουκ. 23:34). Η συγχωρητικότητα έκτοτε, έγινε βασικό χρωμόσωμα της ζωής του συνειδητού χριστιανού.

Συνήθως, πολλοί προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή τη βασική ευαγγελική αρχή και εντολή. Επιμένουμε στο δίκαιό μας και επικαλούμεθα την αξιοπρέπειά μας και τον κίνδυνο από εκείνους που μας πολεμούν. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από τη συγχώρηση.

Όμως, δεν είναι αρκετό να ελευθερωθούμε εμείς προσωπικά από τις παρενέργειες του μίσους. Επιβάλλεται να συμβάλλουμε διαρκώς στη μείωση των εντάσεων γύρω μας, στην αποκλιμάκωση των πολώσεων, των συγκρούσεων, των ποικίλων μεταλλάξεων μίσους. Μακάριοι όσοι κατορθώνουν με τον λόγο και τη ζωή τους να αμβλύνουν διχασμούς, αντιθέσεις, εχθρότητες, καλλιεργώντας τη συμφιλίωση. Ευλογημένοι όσοι εμπνέονται από τη συγγνώμη, η οποία ανέτειλε από τον τάφο του Χριστού. Εκείνος πρώτος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει την ζωή Του «λύτρον αντί πολλών» (Ματθ. 20:28). Αυτοί αναδεικνύονται πράγματι «τέκνα αναστάσεως».

«Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν» με το πασχαλινό φως της αγάπης, που νικά κάθε τύπο μίσους, χαρίζοντάς μας πνευματική ελευθερία. Αυτός ο ύμνος επαναλαμβάνει τα λόγια του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο οποίος συμπληρώνει, «τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς, καὶ μὴ ὅτι τοῖς δι’ ἀγάπην τι πεποιηκόσιν, ἢ πεπονθόσι·(εκείνους που μας μισούν όχι μόνο εκείνους οι οποίοι από αγάπη μάς έχουν ευεργετήσει ή έχουν ευεργετηθεί από εμάς), «συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει» (PG 35, 397). Και έτσι θα έχουμε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη!».

Αντλώντας έμπνευση και δύναμη από την ολόλαμπρη εορτή του Πάσχα, την κατ’ εξοχήν εορτή της συμπαντικής καταλλαγής, ας προσπαθήσουμε να ειρηνεύουμε προσωπικά, συγχωρώντας ακόμη και αυτούς που μας μισούν, έστω και αν αυτό φαίνεται δύσκολο.

Η Ανάσταση του Χριστού, διακηρύσσοντας τη νίκη της ζωής κατά του θανάτου και όλων των φθοροποιών παθών, μάς καλεί να χαρούμε την απελευθέρωσή μας από τη δυναστεία τους. Και σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από θανατηφόρες εχθρότητες και αναλγησία, να γίνουμε αγωνιστές κατά του μίσους και των ποικίλων μεταλλάξεών του. Και να αγωνιζόμαστε με αλύγιστη πίστη, ώστε να ενισχύεται η ομόνοια, η καταλλαγή, η αγάπη, η ενότητα, η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών.

Χριστός Ανέστη, αδελφοί και αδελφές μου, με ανθεκτική υγεία και ελπίδα στη θολή περίοδο της πανδημίας και με την αναστάσιμη ελευθερία στην ψυχή μας!

  • Αναστάσιος
    Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Πηγή: https://orthodoxalbania.org/2020/el/2021/04/28/ελευθερία-από-το-μίσος-και-τις-μεταλλά/

Βίντεο Αλβανικά

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρατείνεται έως 9/8 η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού

Ινδία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές

Ενεργοποιήθηκε το 112 για την πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας

Σε ποιους πολίτες τρίτων χωρών επιτρέπεται από 26/7/2021 η έξοδος και επανείσοδός τους στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα