ΑΘΗΝΑ
21:06
|
19.04.2024
Διαβεβαίωσε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μία κυβέρνηση "που θα εργαστεί για το καλό του λαού του Ισραήλ".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 57χρονος Γιαίρ Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής και αρχηγός του κεντρώου κόμματος “Γιες Ατίντ” (“Υπάρχει Μέλλον”), πήρε σήμερα το απόγευμα, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος νωρίτερα ολοκλήρωσε τις συναντήσεις που είχε από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος εξήγησε ότι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιαίρ Λαπίντ γιατί εξασφάλισε την στήριξη 56 βουλευτών έναντι επτά που είχε ο αρχηγός του κόμματος “Γιαμίνα”, Ναφτάλι Μπένετ.

Image

Σε κάθε περίπτωση ο Λαπίντ θα καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση εάν εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλες άλλες πέντε ψήφους βουλευτών ώστε να έχει την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία των 61 εδρών της 120μελούς βουλής (Κνέσετ).

Ο Λαπίντ έκανε δεκτή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει μέσα στις επόμενες 28 μέρες (και άλλες 14 εάν κάνει χρήση παράτασης δύο βδομάδων), διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μία κυβέρνηση “που θα εργαστεί για το καλό του λαού του Ισραήλ”.

Υποστήριξε πως η συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας δεν είναι η τελευταία λύση αλλά στόχος και αυτό που χρειαζόμαστε, εκτιμώντας πως μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων η ισραηλινή κοινωνία “έχει τραυματιστεί”.

Με ικανοποίηση δέχθηκε την εξέλιξη και ο πρώην υπουργός Άβιγκντορ Λϊμπερμαν από το κεντροδεξιό κόμμα “Γισραίλ Μπεϊτενού” (“Ισραήλ το σπίτι μας”) και η αρχηγός των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι,αμφότεροι μέρος του συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν ήθελαν μία νέα κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λικούντ και πρωθυπουργό επί 12 χρόνια Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε αποτύχει να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη των βουλευτών της νέας Κνέσετ με αποτέλεσμα η εντολή που είχε πάρει από τον πρόεδρο να λήξει άδοξα τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα