ΑΘΗΝΑ
23:13
|
18.04.2024
Η εξέλιξη περιορίζει αλλά δεν εξαφανίζει την ασυδοσία εταιριών που βαφτίζουν τους υπαλλήλους "εργολάβους" για να γλιτώνουν μισθούς και επιδόματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει κανονισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που διευκόλυνε αμερικανικές πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών σε πλατφόρμες που λειτουργούν μέσω διαδικτύου (π.χ. Uber,Lyft, DoorDash, κ.α.) προκειμένου να βαφτίζουν τους υπαλλήλους τους “ανεξάρτητους εργολάβους” ώστε να μην δικαιούνται δικαιώματα και επιδόματα με αντάλλαγμα ένα “ελαστικό” ωράριο εργασίας.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας που τίθεται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη,ανακαλεί τον κανονισμό περί “ανεξάρτητου εργολάβου”. Ο αρμόδιος υπουργός Μάρτι Γουόλς σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η εξέλιξη θα συμβάλει στη διατήρηση “βασικών εργασιακών δικαιωμάτων” και θα σταματήσει τη μείωση της προστασίας των εργαζομένων που θα δρομολογούνταν δίχως την απόσυρση του επίμαχου κανονισμού.

“Πολύ συχνά οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικό μέρος του μισθού και συναφή επιδόματα και προστασία όταν χαρακτηρίζονται από τους εργοδότες σαν ανεξάρτητοι εργολάβοι” τόνισε ο Γουόλς φανερώνοντας τις μακροπρόθεσμες, δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί για ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα των πιο νεαρών, η λειτουργία εταιριών που πληρώνουν υπηρεσίες “με το κομμάτι” (gig economy) αποκομίζοντας υπερκέρδη σε βάρος των υπαλλήλων που βαφτίζονται πολύ βολικά ανεξάρτητοι “εργολάβοι”.

Η εξέλιξη προκάλεσε μικρή μείωση της τάξης του 0,02 ως 1,27% στην αξία μετοχών εταιριών που θίγονται από την απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, όπως είναι οι εταιρίες προσφοράς υπηρεσιών ταξί,μεταφορών και διανομής Uber και Lyft.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα