ΑΘΗΝΑ
12:57
|
26.04.2024
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βολιδοσκοπεί προθέσεις και θέσεις με επίκεντρο το τεράστιο αιθιοπικό φράγμα GERD.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους είχε και σήμερα στο Κάιρο ο Αμερικανός βετεράνος διπλωμάτης Τζέφρι Φέλτμαν που διορίστηκε στις 23 Απριλίου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη θέση του “ειδικού απεσταλμένου” στο Κέρας της Αφρικής.

Η εμφάνιση του Φέλτμαν στο Κάιρο αφορά τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και τον ρόλο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας που θα ολοκληρώσει στις 13 Μαϊου με επόμενους σταθμούς τις πρωτεύουσες Ερυθραίας, Αιθιοπίας και Σουδάν.

Image

Οι λόγοι που έκαναν τον Φέλτμαν να φθάσει στο Κάιρο σχετίζονται με την αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων και εντάσεων με επίκεντρο τους ανταγωνισμούς Δύσης-Κίνας στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και το τεράστιο “Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης” (GERD).

Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο Φέλτμαν με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον Αιγύπτιο υπουργό Άρδευσης, Δρ. Μοχάμεντ Αμπντέλ Άτι, συζήτησε εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από το φράγμα GERD και άκουσε με προσοχή τις θέσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια έχει επιδιώξει χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ώστε να επιτύχει την ικανοποιητική διαχείριση των νερών του Γαλάζιου Νείλου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τον περασμένο μήνα η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με το Σουδάν ώστε να αυξήσει την πίεση έναντι της Αιθιοπίας.

Οι εργασίες του γιγαντιαίου φράγματος GERD τείνουν προς ολοκλήρωση και η Αιθιοπία απειλεί να ξεκινήσει το γέμισμα του δεύτερου ταμιευτήρα νερού, πριν την έναρξη της περιόδου των βροχών τον Ιούλιο, δίχως να συμβουλευτεί την Αίγυπτο και το Σουδάν, μολονότι η υδροδότηση και η οικονομία τους θίγονται άμεσα.

O Φέλτμαν σε άρθρο που είχε γράψει πρόσφατα στο Foreign Policy είχε προειδοποιήσει πως εάν δεν εκτονωθεί η ένταση στο Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας και δεν επιτευχθεί περιφερειακή συμφωνία για τη λειτουργία του φράγματος GERD με τις γειτονικές χώρες τότε η κρίση στην περιοχή θα μοιάζει “με παιδικό παιχνίδι σε σύγκριση με τον πόλεμο στη Συρία”. Είχε δε σημειώσει χαρακτηριστικά: “Η Αιθιοπία έχει 110 εκατομμύρια πληθυσμό. Εάν οι εντάσεις στην Αιθιοπία οδηγήσουν σε εκτεταμένη εμφύλια σύρραξη πέρα του Τιγκράι, τότε η Συρία θα μοιάζει συγκριτικά με παιδικό παιχνίδι”.

Την Τρίτη ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Χάμντοκ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN για το φράγμα GERD τόνισε πως πρόκειται για ένα “σοβαρό θέμα που αφορά την ασφάλει ακαι το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων σε Αίγυπτο και Σουδάν”.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το πρόσφατο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι προκειμένου να μην κάνει συμβιβασμό με την Αιθιοπία σε βάρος της Αιγύπτου, ο Χάμντοκ εξήγησε πως η θέση αυτή αντανακλά “τη σοβαρότητα του ζητήματος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα