ΑΘΗΝΑ
10:53
|
20.09.2024
Απειλές για τις ΗΠΑ στον Ατλαντικό Ωκεανό από πιθανή ναυτική βάση της Κίνας σε αφρικανική χώρα προβλέπει ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία περίοδο που το Πεντάγωνο μελετά την στρατηγική αναδιάταξη δυνάμεων στο φόντο του ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία, ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ που είναι επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (Africom) διέκρινε νέους κινδύνους για τις ΗΠΑ αυτή τη φορά από τη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού και την Αφρική.

China will dominate the Atlantic as it prepares to build bases for subs and  warships across Africa, warns top US general

Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Associated Press, (AP) σήμερα o στρατηγός είδε “εντεινόμενη απειλή” από την Κίνα υποστηρίζοντας πως έχει ήδη προσεγγίσει αφρικανικές χώρες “από την Μαυριτανία ως κάτω, νότια, στη Ναμίμπια” για την δημιουργία ναυτικής βάσης που θα μπορούσε να φιλοξενήσει σινικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και στρατεύματα αυξάνοντας την παρουσία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και στον Ατλαντικό πέρα από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

“Αναζητούν ένα μέρος όπου θα μπορούν να κάνουν επισκευές πολεμικών πλοόιων και να ανεφοδιαστούν. Αυτό είναι στρατιωτικά χρήσιμο σε σύρραξη” είπε ο στρατηγός Τάουνσεντ υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα έφτιαξε στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής την πρώτη ναυτική βάση στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός στρατηγός δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική οικονομική διείσδυση της Κίνας σε δεκάδες Αφρικανικές χώρες τονίζοντας τις χρηματοδοτήσεις και τη σημαντική υποστήριξη που έχει προσφέρει για σημαντικά έργα υποδομών σε συγκοινωνίες, οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια, σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και στη δημιουργία σταθμών παραγωγής Ενέργειας και εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και παραγωγής πρώτων υλών. “Τα σχέδια για λιμάνια, οικονομικές επιχειρήσεις, υποδομές, οι συμφωνίες και τα συμβόλαια θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο μεγάλη πρόσβαση στο μέλλον. Κάνουν μεγάλα στοιχήματα στην Αφρική” είπε ο διοικητής της AFRICOM.

Πρόσθεσε πως Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει πιθανή τοποθεσία στην Τανζανία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης ενώ άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε έκθεση που είχαν υποβάλλει στο Πεντάγωνο το 2020 είχαν υποδείξει ως πιθανές περιοχές για σινική ναυτική βάση λιμάνια της Αγκόλας ή χωρών της Δυτικής Αφρικής που βρέχονται από τον κόλπο της Γουινέας.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι δηλώσεις των Αμερικανών στρατηγών και η ανησυχία τους για την αυξανόμενη γεωπολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός στρατηγός επιτελάρχης Μαρκ Μίλεϊ μιλώντας στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ εκτίμησε πως ξεκινά μία περίοδος “πιθανής διεθνούς αστάθειας”.

Zougla online

Προειδοποίησε πως ο συνδυασμός σημαντικών τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων όπως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διεθνείς ανατροπές και ανακατατάξεις συγκρίνοντάς τες με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Aξίζει να σημειωθεί πως την Πρωτομαγιά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός Λόιντ Οστιν μιλώντας σε βάση στη Χαβάη προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή μελλοντική πολεμική σύρραξη που δεν θα μοιάζει σε τίποτα «στους παλιούς πολέμους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα