ΑΘΗΝΑ
14:42
|
19.04.2024
Με ίντριγκες και χτυπήματα "κάτω από τη ζώνη" ο Νετανιάχου προσπαθεί να εξασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός απερχόμενος (;) πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συχνά αποκαλείται από τους πολιτικούς αντιπάλους ή τους πολιτικούς αναλυτές στο Ισραήλ “μάγος” ή “εφτάψυχος”. Μέσα στην τελευταία 12ετία που κυβερνά το Ισραήλ φαίνεται πως έχει αποκτήσει αξιοσημείωτες αντοχές αλλά και μεγάλη ειδίκευση στις πλεκτάνες και τις πολιτικές ίντριγκες ώστε να παραμένει στην εξουσία παρά τις αντιξοότητες με βασική σταθερά την σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και την συντηρητικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας μεταξύ άλλων και με τον πολλαπλασιασμό των εβραϊκών εποικισμών σε δεκάδες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το “ταλέντο” του Νετανιάχου στην πολιτική επιβίωση μένει να φανεί εάν θα αποδειχθεί και αυτή τη φορά μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε χτες ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν στον κεντροδεξιό πολιτικό του αντίπαλο του, Γιαίρ Λαπίντ του κόμματος “Υπάρχει Μέλλον”. Τα πράγματα αυτή τη φορά ζορίζουν για τον επιπρόσθετο λόγο της δικαστικής περιπέτειας που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου με φόντο τρεις ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά.

Σήμερα, πάντως, απεδείχθη πως ο Νετανιάχου δεν σταματά μπροστά σε τίποτε προκειμένου να εξασφαλίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, μία θεαματική συμφωνία για την παραμονή του στην εξουσία.

Πώς μπορεί να το πετύχει αυτό;

Ένας τρόπος είναι να καταφέρει να βάλει τρικλοποδιά στον Γιαίρ Λαπίντ ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης “ενότητας” εμποδίζοντας την εξασφάλιση των 61 εδρών που οφείλει να εξασφαλίσει οποιοσδήποτε για να γίνει πρωθυπουργός. Ένας άλλος τρόπος είναι να κλιμακώσει τις ίντριγκες και τις έριδες σε “αδελφά” δεξιά και ακροδεξιά κόμματα Ορθόδοξων Εβραίων ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές (για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια).

Σήμερα ορισμένοι από τους επτά βουλευτές που εξελέγησαν στις 23 Μαρτίου με το δεξιό εβραϊκό κόμμα Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ κατήγγειλαν προσπάθειες εξαγοράς τους από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ ο Νετανιάχου προσπάθησε να τους πείσει να αποσκιρτίσουν απότο Γιαμίνα και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε πιθανή συνεργασία του Γιαμίνα με κεντροαριστερά κόμματα προκειμένου να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση “ενότητας”.

Λίγο πριν τις καταγγελίες αυτές, ο Αμιχάι Τσίκλι ένας από τους επτά βουλευτές του Γιαμίνα, είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει μία κυβέρνηση ενότητας ανάμεσα στο κόμμα του Γιαίρ Λαπίντ το αριστερό κόμμα Μέρετζ ή το αραβικό ισλαμικό κόμμα Ρά’αμ του Μανσούρ Αμπάς.

Δεν ήταν ο μόνος. Πράγμα που ανάγκασε άλλους βουλευτές του Γιαμίνα να προχωρήσουν σε δημόσια στήριξη του αρχηγού τους Ναφτάλι Μπένετ και της πιθανής συγκυβέρνησης με τον 57χρονο πρώην δημοσιογράφο Γιαίρ Λαπίντ.

Κάπως έτσι οι βουλευτές του Γιαμίνα, Ιντίτ Σίλμαν, Αμπίρ Κάρα και Νιρ Ορμπάχ βγήκαν το απόγευμα δημοσίως δηλώνοντας πως στηρίζουν τον Μπένετ και το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού με τον Λαπίντ.

Η Ιντίτ Σίλμαν, μάλιστα, τόνισε πως ήταν μία από αυτούς που πλησίασε ο Νετανιάχου τάζοντάς της “σημαντικό υπουργικό πόστο”. “Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για τις προτάσεις…αλλά ευχαριστώ,όχι” έγραψε σε σχετική ανάρτησή της στο Τουίτερ η Ιντίτ Σίλμαν.

Παρόμοια στάση τήρησε και ο Αμπίρ Καρά του ίδιου κόμματος…

Είναι φανερό ότι μέχρι να συμπληρωθούν 28 μέρες από την μέρα που έδωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιαίρ Λαπίντ έχουμε να δούμε πολλά.

Ο Νετανιάχου με σημερινή δημόσια παρέμβασή του κατήγγειλε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πως κορόιδεψαν τους ψηφοφόρους τους αφού άλλα έλεγαν προεκλογικώς και άλλα δείχνουν να κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση,καλό είναι κανείς να μην σπεύδει σε βιαστικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την “επόμενη μέρα” στο Ισραήλ.

Δεν αποκλείεται δε ο “μάγος” Νετανιάχου να απογοητεύσει όσους βιάζονται να τον δουν από τώρα “πολιτικά” αποδυναμωμένο ή κυβερνητικά “νεκρό” και να επανέλθει στο πρωθυπουργικό πόστο είτε χωρίς, είτε με νέες εκλογές…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα