ΑΘΗΝΑ
08:08
|
18.05.2024
Η απάντηση Τζόνσον στις απειλές των Γάλλων να κόψουν το ρεύμα στη νήσο Τζέρσεϊ – Για τα αλιευτικά δικαιώματα η κόντρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο πολεμικά του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου περιπολούν πλέον τα ύδατα γύρω από τη βρετανική νήσο Τζέρσεϊ εν μέσω ανησυχιών για πιθανό αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής από γαλλικά αλιευτικά καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η κόντρα των δύο κρατών γα τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή.  

Είχε προηγηθεί η απειλή της Γαλλίας για διακοπή της ηλεκτροδότησης του Τζέρσεϊ, το οποίο ξεκίνησε ήδη να εκδίδει άδειες σε γαλλικά αλιευτικά με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να μείνουν τα σκάφη στα ύδατά του.

Η νήσος Τζέρσεϊ βρίσκεται στη Μάγχη, τη θάλασσα που μοιράζονται Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Γάλλοι αλιείς καταγγέλλουν ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στο λιμάνι Σεντ Χέλιερ του Τζέρσεϊ.

Η Ντάουνιγκ Στριτ απάντησε με την αποστολή δύο πολεμικών σκαφών για την “παρακολούθηση της κατάστασης”. Το πολεμικό σκάφος, HMS Severn, το οποίο είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στα ανοικτά των αγγλικών ακτών, και το πολεμικό σκάφος HMS Tamar βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης στη νήσο Τζέρσεϊ.  “Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ”, ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. “Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες των αρχών του Τζέρσεϊ. “Στη συμφωνία του Brexit υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε”, είπε η Γαλλίδα υπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες. Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους
για τους όρους που τίθενται στην έκδοση των αδειών αλιείας. Ο επικεφαλής των αλιευτικών στόλων στην περιοχή της Νορμανδίας, Ντιμίτρι Ρογκόφ, διαβεβαίωσε ότι τα γαλλικά σκάφη δεν θα αποκλείσουν το λιμάνι Σεντ Χέλιερ κατά τη διαμαρτυρία τους, αλλά θα επιστρέψουν το απόγευμα στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.

Το βραχώδες νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα