ΑΘΗΝΑ
05:13
|
11.05.2024
Ο Γάλλος διευκρίνισε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δωρεά εμβολίων σε φτωχές χώρες – “Να μην χαθεί ούτε μια δόση”, είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε στάση απέναντι στο θέμα των πατεντών των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού και ανακοίνωσε σήμερα ότι “στηρίζει απολύτως” την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για άνοιγμα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά στα εμβόλια. Ωστόσο, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι άμεση προτεραιότητα για τις πλουσιότερες χώρες πρέπει να αποτελεί το να δωρίσουν περισσότερες δόσεις στις φτωχές χώρες.

“Δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία δόση εμβολίου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του μεγαλύτερου εμβολιαστικού κέντρου του Παρισιού.

Μία ημέρα μετά τη “βόμβα” της Κάθριν Τάι, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, ο Μακρόν δήλωσε ότι “προφανώς” πρέπει να καταστήσουμε τα εμβόλια σε ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε “έτοιμη να συζητήσει” την  άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι η ΕΕ  ηγείται της προσπάθειας για δωρεά εμβολίων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κάνουν το ίδιο. Σχολίασε, μάλιστα, ότι “η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος σε όλο τον κόσμο” αφού έχει εξάγει 45 εκατομμύρια δόσεων.

Χθες ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε “μνημειώδη στιγμή” την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια. Εν αντιθέσει οι φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν απογοητευμένες από την πρωτοβουλία του Μπάιντεν και ήδη η άρση των πατεντών έχει επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές κολοσσών της Big Pharma, όπως οι Pfizer, Moderna και Novavax.

Πηγή: BBC, AFP 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα