ΑΘΗΝΑ
15:34
|
22.11.2024
Πιο πολύ από την Κίνα ή τη Ρωσία - Δημοσκόπηση από τη “Συμμαχία των Δημοκρατιών” του πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε 53 χώρες, διαπιστώνει ότι το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία τους από ό,τι τη Ρωσία ή την Κίνα.

Από τα 53.000 άτομα που ερωτήθηκαν σε 53 χώρες, οι περισσότεροι σε ποσοστό 44% θεωρούν ότι η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα τους αποτελεί “απειλή για τη δημοκρατία”. Το 38% απάντησε ότι οι Κινέζοι αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία ενώ το 28% θεωρεί ως απειλή τη ρωσική επιρροή.

Μεταξύ εκείνων που φοβούνταν την αμερικανική επιρροή στην εσωτερική τους σταθερότητα ήταν πολλές ασιατικές χώρες με κορυφαίο το Πακιστάν. Ακόμη και στην Ιαπωνία η αμερικανική επιρροή εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία από την επιρροή της Κίνας ενώ το Μεξικό, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Ουκρανία και η Ελβετία ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων χωρών όσον αφορά την ανησυχία τους πάνω στο θέμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία σφυγμομετρήσεων “Latana” σε συνεργασία με τη “Συμμαχία των Δημοκρατιών”, η οποία ιδρύθηκε στη Δανία από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και όπως σχολιάζει ο βρετανικός “Guardian” είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις από την εξωτερική πολιτική Τραμπ και το δόγμα “Η Αμερική Πρώτη”. Η έρευνα δείχνει την εικόνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής βελτιωμένη μετά την αλλαγή ηγεσίας και την εκλογή Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Πάντως, σε σχέση με το περασμένο έτος, η αντίληψη ότι η ΗΠΑ αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά, από το  +6 στο +14. Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Γερμανία (+20) και στην Κίνα (+16) αλλά και στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, οι ερωτηθέντες θεωρούν την οικονομική ανισότητα απειλή για τη δημοκρατία σε ποσοστό 64%, τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης σε ποσοστό 53% (με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο) και τις αθέμιτες και δόλιες εκλογές κατά 49%.

Αναφορικά με την πανδημία, την άνοιξη του 2020 οι πολίτες δημοκρατικών και λιγότερο δημοκρατικών κυβερνήσεων έδειχναν ικανοποιημένοι με τη διαχείριση της πανδημίας σε ποσοστό 70%. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά τα ποσοστά ικανοποίησης έπεσαν στο 65% στα μη δημοκρατικά καθεστώτα και στο 51% στις δυτικές δημοκρατίες. Στην Ευρώπη ειδικά το ποσοστό ικανοποίησης για τη διαχείριση της πανδημίας κυμαίνεται στο 45% ενώ στις χώρες της Ασίας στο 76%.

Το 81% των ερωτηθέντων σε όλο τον κόσμο απάντησε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει δημοκρατία στη χώρα τους. Ωστόσο το 53% αμφισβητεί εάν αυτό που βιώνει είναι πράγματι δημοκρατία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών όπου σε ποσοστό 48% οι πολίτες απάντησαν ότι αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία.

Οι ψηφοφόροι σε Νορβηγία, Ελβετία και Σουηδία είναι οι πλέον πεπεισμένοι για τη δημοκρατία τους αλλά το ίδιο πιστεύουν και οι Κινέζοι σε ποσοστό 71%. Στη Ρωσία μόλις το 33% βλέπει τη χώρα τους ως μια σύγχρονη δημοκρατία. Μικρά τα ποσοστά και στην ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία, Πολωνία) αλλά και σε Ιράν και Βενεζουέλα όπου μόνο το 31% απάντησε ότι ζει σε μια δημοκρατική κοινωνία.

“Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η δημοκρατία απασχολεί όλους τους πολίτες. Πρέπει να βγούμε από την πανδημία δίνοντας στους πολίτες περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημοκρατία ειδικά σε αυτούς που πιστεύουν ότι ζουν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα”, δήλωσε ο Ράσμουσεν επικεφαλής της “Συμμαχίας των Δημοκρατιών”.

Πηγή: The Guardian, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα