ΑΘΗΝΑ
16:41
|
25.04.2024
Εκτενείς οι αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στην πολύπλευρη εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Βόρεια Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ενισχυμένη παρουσία και δράση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωσε με σημερινές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ με αφορμή τη σημερινή ημέρα “διακεκριμένων επισκεπτών” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος της πόλης στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DEFENDER- Europe 2021.

Ο Πάιατ είδε την ανάπτυξη του ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σαν “απτή απόδειξη” της “στρατηγικής δέσμευσης” των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη “ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών”.

Περί στρατηγικής Αλεξανδρούπολης

Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP” ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».

Αναφερόμενος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ευρείας κλίμακας, που απαρτίζεται από 28.000 στρατιωτικούς από 26 χώρες, είπε πως έχει στόχο την αύξηση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας των στρατευμάτων μεταξύ ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων “σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων”.

“Παρούσες” οι ΗΠΑ σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια

Επιχειρώντας να μαρκάρει την περιοχή σαν “γήπεδο” στρατιωτικών και άλλων επεμβάσεων των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών χωρών, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ “θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας”.

Δεν παρέλειψε πάντως μία αναφορά και στη συνέχιση ξεπουλήματος των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας σε αμερικανικά συμφέροντα λέγοντας:

«Είμαι περήφανος που έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, τη BlackSummit και την Quintana, για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια τελική επενδυτική απόφαση με την κατασκευή να ξεκινάει αργότερα μέσα στο έτος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα