ΑΘΗΝΑ
14:36
|
25.04.2024
Ωστόσο η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε ότι μια πλειοψηφία είναι "μια πολύ, πολύ δύσκολη υπόθεση".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το “Εθνικό Κόμμα Σκωτίας” (SNP) που μαζί με τους Πράσινους τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται (σύμφωνα με τα πρώτα, αλλά όχι τελικά, αποτελέσματα) να εξασφαλίζει την πρωτιά κατά τις χτεσινές βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας 129μελούς βουλής και κυβέρνησης.

Ωστόσο η αρχηγός του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για νέο δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκωτίας, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι στην “κόψη του ξυραφιού”.

Σε περίπτωση που το SNP καταγράψει μία ξεκάθαρη πρωτιά και υπάρξει στο νέο κοινοβούλιο ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε είναι σίγουρο πως η Στέρτζον θα επιδιώξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία έως το 2023.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως το SNP κέρδισε τις 10 από τις πρώτες 11 έδρες που έχουν κριθεί οριστικά. Ωστόσο σημειώνεται αύξηση της υποστήριξης σε ορισμένες περιοχές για κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ΗΒ, κάτι που δείχνει ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ αμφίρροπο.

“Μια πλειοψηφία είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη υπόθεση”δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, επισημαίνοντας πως το εκλογικό σύστημα για το τοπικό κοινοβούλιο, που δημιουργήθηκε το 1999, ευνοεί μικρότερα κόμματα. Και πρόσθεσε: “Θα ήταν καλό να την έχουμε. Αλλά ποτέ δεν το θεωρώ δεδομένο και είναι πάντοτε στην κόψη του ξυραφιού. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και βέβαιη ότι είμαστε καθ΄οδόν προς την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική νίκη του SNP”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ερωτηθείς τι θα σήμαινε αν το SNP εξασφαλίσει πλειοψηφία, απάντησε πως θα περιμένει να δει τι θα συμβεί τις επόμενες λίγες ώρες.

“Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θέλει περισσότερες συνταγματικές αντιπαραθέσεις αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είχε εναντιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία στη Σκωτία, η αντίληψη ότι η σκωτσέζικη κυβέρνηση χειρίστηκε καλά την κρίση της COVID-19 και μια αντιπάθεια προς τη συντηρητική κυβέρνηση του Τζόνσον στο Ουέστμινστερ συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αν διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα και οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν να φύγουν, θα είναι το μεγαλύτερο σοκ για το ΗΒ μετά την ιρλανδική ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα.

Το SNP θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις έδρες προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία 65 εδρών, αλλά θα μπορούσε να στηριχθεί στο Πράσινο Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο εξασφάλισε πέντε έδρες το 2016, προκειμένου να επιδιώξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η συμμετοχή σε όλη τη Σκωτία ήταν υψηλότερη σε σχέση με εκείνην πριν από πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα από περίπου τα δύο τρίτα των 73 εδρών ανά εκλογική περιφέρεια αναμένονται σήμερα. Οι υπόλοιπες και οι περιφερειακές έδρες –που κατανέμονται με ένα πολύπλοκο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης στη βάση μιας δεύτερης ψήφου– θα ανακοινωθούν αύριο, Σάββατο.

Όλα τα κόμματα λένε πως η κατανομή των περιφερειακών εδρών θα είναι κρίσιμης σημασίας για το αν θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας. Το 2014, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν 55%-45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο ΗΒ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αποτέλεσμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα είναι πολύ αμφίρροπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα εώς 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα