ΑΘΗΝΑ
18:48
|
25.04.2024
Οι Εργατικοί χάνουν την έδρα τους για πρώτη φορά μετά το 1974.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε ιστορική νίκη στο προπύργιο του Εργατικού Κόμματος Χάρτλπουλ που δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Η υποψήφια των Τόρηδων Τζιλ Μόρτιμερ βγήκε πρώτη με ποσοστό 51,88% και επικράτησε του Εργατικού αντιπάλου της Πολ Ουίλιαμς με 7.000 ψήφους διαφορά. Οι εκλογές προέκυψαν μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του βουλευτή των Εργατικών που είχε εκλεγεί στο Χάρτλπουλ λόγω κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Εδώ και χρόνια το Χάρτλπουλ της βόρειας Αγγλίας αποκαλείται το “κόκκινο τείχος” του κόμματος των Εργατικών που έστελναν βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων από το 1974 μέχρι σήμερα. Στην επινίκια ομιλία της η βουλευτής Τζιλ Μόρτιμερ δήλωσε ότι η πόλη “μπούχτισε” με τις πολιτικές των Εργατικών και έδειξε εμφατικά ότι “ήταν καιρός για αλλαγή”.

Η νίκη αυτή, που προσφέρει στον Τζόνσον ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δέχεται επικρίσεις ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019. Ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στράμερ, επισκέφτηκε το Χάρτλπουλ τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

“Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα”, δήλωσε η συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Αμάντα Μίλινγκ. “Απίστευτα απογοητευτική” χαρακτήρισε την ήττα τους ο βουλευτής των Εργατικών, Ρίτσαρντ Μπάρτζον υπογραμμίζοντας πως η “ηγεσία του κόμματος οφείλει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση”.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βγαίνει και πάλι ενισχυμένος, παρά τις ανησυχίες κάποιων λόγω των σκιών που πλανώνται πάνω από το κεφάλι του Βρετανού πρωθυπουργού, ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας, ο απολογισμός των 127.000 νεκρών της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου η νίκη αυτή φαίνεται να συνεχίζει την τάση που ξεκίνησε ο Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όταν κέρδισε σε πολλά παλαιά προπύργια των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τις χθεσινές εκλογές και να μην εμφανιστούν να έχουν πολλές φιλοδοξίες, επισημαίνοντας ότι μια ψηφοφορία εν μέσω πανδημίας θα είναι δύσκολη και εκτιμώντας ότι η στήριξη στην κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Πηγή: RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα