ΑΘΗΝΑ
07:58
|
29.06.2024
Ο Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι συνελήφθη για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι συνελήφθη για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και πάφθηκε από τα καθήκοντά του.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι με διάταγμά του, έπαυσε τον Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι από τα καθήκοντά του και ανέθεσε στον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αλί Μπεν Αχμέντ αλ Κουάρι, και το υπουργείο οικονομικών, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο QNA.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι “ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του υπουργού Οικονομικών Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι (για) να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα σχετικά με τον δημόσιο τομέα, κατηγορίες για υπεξαίρεση και κατάχρησης εξουσίας”.

Το QNA ανέφερε ότι έχει διαταχθεί έρευνα για την υπόθεση, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο αλ Εμάντι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μεταξύ άλλων συλληφθέντων αξιωματούχων, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποθέσεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια της δυναστείας του σεΐχη Ταμίμ.

Ο αλ Εμάντι ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2013. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο σχετικά με τα καθήκοντά του ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Qatar Airways και ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank (QNB), της μεγαλύτερης δανειοδότριας τράπεζας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο ίδιος συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του πανίσχυρου ταμείου κρατικών επενδύσεων, 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Qatar Investment Authority (QIA).

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του QIA, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η έρευνα σχετίζεται με την ικανότητα του Εμάντι ως υπουργός Οικονομικών και όχι με τις θέσεις του είτε στο κρατικό ταμείο είτε στην τράπεζα.

“Δεν υπάρχουν κατηγορίες που να σχετίζονται με τους ρόλους του σε κανένα άλλο φορέα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εταιρείες και οι φορείς μας έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εταιρικής διοίκησης και διεξάγουμε τακτικές αναθεωρήσεις και ελέγχους για τη διοίκηση των εταιρειών μας”, δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ .

Ένας διπλωμάτης με έδρα το Κατάρ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σύλληψη του αλ Εμάντι ήταν “απροσδόκητη”. “Είναι πάντα καλό να βλέπουμε κυβερνήσεις να σέβονται τους νόμους τους και να πατάσσουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας”, σημείωσε.

“Είναι σημαντικό, δείχνει ότι το Κατάρ αντιμετωπίζει σοβαρά τη διαφθορά – εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για τέτοια – και βοηθά στη διαμόρφωση της εικόνας του σεβασμού του κράτους δικαίου”, δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης στη Ντόχα.

Ο Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι διαχειρίστηκε την οικονομία της χώρας του καθώς δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα μετά τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και τρεις από τους συμμάχους της: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος.

Κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται “{τρομοκρατικές” από χώρες του Κόλπου και ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό αντίπαλο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αυτές οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους με το μικρό εμιράτο τον Ιούνιο του 2017 επιβάλλοντας αποκλεισμό. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε περισσότερα από τρία χρόνια πριν αυτές οι χώρες συνάψουν συμφωνίες συμφιλίωσης τον Ιανουάριο.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών επαινέθηκε για την αποφυγή υποτίμησης του τοπικού νομίσματος μπροστά στην μεγάλη εξωτερική πίεση, ρευστοποιώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των οικονομικών αποθεμάτων του Κατάρ για να αντιμετωπίσει την θύελλα.

Προχώρησε επίσης σε μαζικές δαπάνες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA, που το Κατάρ πρόκειται να φιλοξενήσει το 2022.

Ο Εμάντι ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος υπουργός του 2020 στην περιοχή από το διεθνές περιοδικό οικονομικών The Banker.

Το Κατάρ έχει επενδύσει σημαντικά σε υποδομές τα τελευταία χρόνια. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,2% φέτος χάρη στη διάθεση εμβολίων, τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό και την αύξηση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου.

Το Κατάρ πλούσιο σε φυσικό αέριο είναι ένα από τα μικρότερα αραβικά κράτη με πληθυσμό 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα