ΑΘΗΝΑ
23:38
|
17.11.2024
Διάθεση συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή έδειξαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ,Κίνας,Ρωσίας σε τηλεδιάσκεψη του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, Κίνας, Ουάνγκ Γι και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν απόψε ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία σε μερικές βασικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα,όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής ή του τερματισμού (ορισμένων…) συρράξεων.

Η διάθεση συνεργασίας των τριών υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μπλίνκεν: “Η διεθνής συνεργασία…είναι επιτακτική”

Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε ότι η δέσμευση των χωρών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να συνεργαστούν για να αποτρέψουν συγκρούσεις, να μειώσουν τα βάσανα και τις κακουχίες των πιο αδύναμων χωρών, και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα “είναι σε σοβαρό κίνδυνο”. Ως αιτίες υπέδειξε την έξαρση του εθνικισμού, της καταπίεσης, της όξυνσης αντιθέσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε πως πεποίθηση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ  είναι πως η διεθνής συνεργασία “όχι μόνον είναι πιθανή αλλά είναι και επιτακτική”.

Image

Πρόσθεσε πως “καμία χώρα δεν μπορεί, όσο ισχυρή και να είναι, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη και γι’αυτό οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μέσω πολυμερών θεσμών για να σταματήσουν την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, την κλιματική αλλαγή, να αναχαιτήσουν την διάδοση και χρήση των πυρηνικών όπλων,να διαχειριστούν συγκρούσεις και να αναλάβουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. “Θα συνεργαστούμε και με χώρες που υπονομεύουν την διεθνή τάξη και προσποιούνται πως οι κανόνες που όλοι συμφωνήσαμε δεν ισχύουν” είπε με νόημα απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλοι υπό τη Χάρτα του ΟΗΕ, διεθνείς συμφωνίες, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας λέγοντας πως οι χώρες που επιμένουν πως είναι δική τους αρμοδιότητα ό,τι συμβαίνει εντός των συνόρων τους “δεν μπορούν να ενεργούν εν λευκώ σκλαβώνοντας, βασανίζοντας, ξεκληρίζοντας το λαό τους ή παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ουάνγκ Γι: “Να συνεργαστούν όλες οι μεγάλες χώρες”

Ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι απάντησε πως ένα πολυμερές διεθνές σύστημα είναι “ένα σίγουρο μονοπάτι για όλες τις χώρες” προκειμένου να αποκτήσουν βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη. “Αυτό” είπε “απαιτεί από όλες τις μεγάλες χώρες να συνεργαστούν…”

Image

Βέβαια σε αντίθεση με τον Μπλίνκεν ο Ουάνγκ όπως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέχεια τόνισαν την σπουδαιότητα της διατήρησης του ΟΗΕ ως “κέντρου ενός πολυμερούς συστήματος”. Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε αρκετές φορές ότι “ο πολυμερισμός” στο διεθνές σύστημα δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα. “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές για να φέρουμε τον πολυμερισμό (στο διεθνές σύστημα) και να προχωρήσει ο ΟΗΕ μπροστά…και να οικοδομήσουμε από κοινού μία κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα”. Επισήμανε τέλος πως τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα “απαιτούν μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας στη βάση της ισότητας μεταξύ όλων των χωρών και όχι παιχνίδια τύπου όλα ή τίποτα”.

Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ εξέφρασε την βούληση της Κίνας για “ισότητα και δικαιοσύνη αντί για εκφοβισμούς και ηγεμονική συμπεριφορά” επισημαίνοντας πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους δίχως χώρους για εξαιρέσεις και διπλά μέτρα και σταθμά.

Λαβρόφ: Δοκιμάζεται η αρχιτεκτονική διεθνούς καλής διακυβέρνησης

Ο Ρώσος υπουργός ήταν πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες. Τόνισε πως η αρχιτεκτονική μίας καλής διακυβέρνησης που δημιουργήθηκε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “δοκιμάζεται οικτρά”.

Image

“Δυστυχώς,δεν συμπεριφέρονται όλοι οι εταίροι μας υπό την αρχή της έντιμης συνεργασίας για την θέσπιση αληθινά πολυμερούς συνεργασίας” είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και συνέχισε: “Ανίκανες να προωθήσουν στον ΟΗΕ τις δικές τους προτεραιότητες ή αυτές του μπλοκ στο οποίο ανήκουν, ηγετικές δυτικές χώρες προσπαθούν τώρα να υπονομεύσουν τις διαδικασίες θέσπισης ενός πολυ-πολικού, πολύκεντρου κόσμου και προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την πορεία της Ιστορίας”.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης ορισμένες δυτικές χώρες, που δεν κατονόμασε, πως φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες, τους επιβάλλουν στους άλλους ή αναλαμβάνουν δράση πετσοκόβοντας επικίνδυνα τον ΟΗΕ.

Αποδοκίμασε τέλος εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για “σύνοδο κορυφής δημοκρατιών” προειδοποιώντας πως η δημιουργία μίας νέας “ειδικής λέσχης” χωρών σε απροκάλυπτα ιδεολογική βάση “μπορεί περαιτέρω να αυξήσει τη διεθνή ένταση και να καθορίσει διαχωριστικές γραμμές σε έναν κόσμο που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μία ενωτική ατζέντα”.

Αναφέρθηκε επίσης και στην γαλλογερμανική συμμαχία υπέρ του “πολυμερισμού” λέγοντας πως αυτή θα πρέπει να εξελιχθεί εντός του ΟΗΕ και όχι εκτός αυτού.

Παρατήρησε πως οι δυτικές χώρες έχουν φτιάξει “περιορισμένες εταιρικές σχέσεις” για θέματα όπως το κυβερνοδιάστημα, το ανθρωπιστικό δίκαιο, η ελευθερία ενημέρωσης και η δημοκρατία μολονότι αυτά τα ζητήματα συζητούνται εντός του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών. “Και δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω κάποιες χώρες ή χάρην ρητορίας. Απλώς καταγράφω γεγονότα” τόνισε ο Λαβρόφ.

Kαι κατέληξε: “Εάν όντως τελικώς όλοι μας λέμε πως είμαστε υπέρ ενός πολυμερούς συστήματος, τότε ας είμαστε ειλικρινείς και ας αναζητήσουμε μαζί τρόπους για να το θεσπίσουμε ακριβοδίκαια δίχως να προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι άλλο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Η Νιγηρία και η Ινδία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα