ΑΘΗΝΑ
05:30
|
17.01.2022
Η κυβέρνηση της Τσεχίας σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση από τη Ρωσία για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στην έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών του Βερμπετίτσε το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Τσεχίας σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση από τη Ρωσία για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στην έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών του Βερμπετίτσε το 2014.


Η Τσεχική Δημοκρατία σκοπεύει να διεκδικήσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο κορώνες (περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ) ως αποζημίωση για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις του Βερμπετίτσε, ανέφερε η τσεχική τηλεόραση, επικαλούμενη την αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Αλένα Σιλέροβα.

“Ο απλούστερος τρόπος [να λάβουμε αποζημίωση από τη Ρωσία] είναι ο τρόπος αποζημίωσης που προβλέπεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εάν ακολουθήσουμε το δρόμο [της διεκδίκησης αποζημιώσεων], για παράδειγμα, μέσω ποινικής διαδικασίας, από αυτό [είναι πιθανόν] να διαρκέσει επί μακρόν” ανέφερε η δημόσια τσεχική τηλεόραση, επικαλούμενη τη Σιλέροβα.

Στις 17 Απριλίου, η Πράγα ανακοίνωσε ότι η Μόσχα φέρεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις του Bερμπετίτσε, στην ανατολική Τσεχία, που σημειώθηκαν το 2014 και απέλασε 18 αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε και απάντησε κηρύττοντας personae non gratae 20 υπαλλήλους της τσεχικής πρσβείας στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τον “παραλογισμό” των κατηγοριών της Πράγας που ισχυρίζεται ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στην Τσεχία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, περιέγραψε ως “καθαρή σχιζοφρένεια” τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Πράγας σχετικά με τις εκρήξεις στο Βερμπετίτσε και τις βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό προδοσίας κατά του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς «Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ουκρανία»-Έκρυθμη κατάσταση

Νετανιάχου: Διαπραγματεύσεις για τέλος της δίκης διαφθοράς

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ενήλικες στην Αυστρία

Κρεμλίνο: Κοντά στην «κόκκινη γραμμή» οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα