Όταν ένας συγγραφέας “μπεστ-σέλερ” και ένας Αμερικανός ε.α. ναύαρχος, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα μυθιστόρημα “φαντασίας”, τότε θα πρέπει να υποψιαστείς πως το εγχείρημα δεν είναι αμιγώς καλλιτεχνικό. Και κυρίως, όχι και τόσο “φανταστικό”…
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη συνεργασία ανάμεσα στον 41χρονο Αμερικανό συγγραφέα Έλιοτ Άκερμαν και τον ελληνοαμερικανό ναύαρχο, Τζέιμς Σταυρίδη. Ο καρπός αυτής της υβριδικής συγγραφικής “ένωσης” είναι ένα “μελλοντολογικό” πολιτικό μυθιστόρημα με τίτλο τη χρονιά 2034. Και τον υπότιτλο: “Ένα μυθιστόρημα για τον επόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Σε περίπου 13 χρόνια από σήμερα οι συγγραφείς φαντάζονται ένα διαφορετικό διεθνές γεωπολιτικό τοπίο, με τις ΗΠΑ να έχουν χάσει την στρατιωτική υπεροπλία τους αλλά να συμπεριφέρονται σαν να τη διαθέτουν ακόμη. Με την Κίνα να αντικατοπτρίζει την τεχνολογική και οικονομική της δύναμη στη στρατιωτική σκακιέρα. Με το Ιράν να προβάλλει ως μείζονα περιφερειακή δύναμη και την Ινδία να διεκδικεί το δικό της ρόλο στο διεθνές πολιτικό στερέωμα.
Ήδη το 2034 λανσάρει στην έκτη θέση των ευπώλητων βιβλίων στην ειδική στήλη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Οι συγγραφείς ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν χρήση πυρηνικών όπλων, καταστροφή τεσσάρων πόλεων και μερικές δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Δεν περιορίζονται στις αλλαγές του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων αλλά περιγράφουν πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος προωθώντας παράλληλα, τεχνηέντως, “κάτω από τις γραμμές” τα συμφέροντα πολεμικών βιομηχανιών και εμπειρογνωμόνων για ακόμα “καλύτερη θωράκιση” των αμερικανικών “εθνικών συμφερόντων”.
Δεν αποκλείεται πάντως εάν το “ρεύμα” αναγνωστών ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τις πωλήσεις, να δείτε το 2034 και σε χολυγουντιανή ταινία. Ενδεχομένως να είναι λίγο πιο ενδιαφέρουσα από μία άλλη, χλιαρή καταστροφολογική χολυγουντιανή “υπερπαραγωγή” με τίτλο τα τέσσερα νούμερα της χρονιάς…2012.