ΑΘΗΝΑ
18:31
|
25.04.2024
Με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων, έχουν ξεκινήσει παζάρια για εκτόνωση της σύρραξης σε Ρωσία, ΗΠΑ,ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την σφοδρή απάντηση με εκατοντάδες ρουκέτες από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στο Ισραήλ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε απόψε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση».

Η δήλωσή του φέρεται πως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από συνομιλίες που είχε το (δεύτερος τη τάξει) ανώτερο στέλεχος της Χαμάς με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Μαρζούκ φέρεται να τόνισε μεταξύ άλλων πως η “διεθνής κοινότητα” θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα,ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως από την επόμενη βδομάδα στέλνει στο Ισραήλ τον βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντι Αμρ, με στόχο την βολιδοσκόπηση προθέσεων για την αποκλιμάκωση.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ φέρεται πως ασκεί παρασκηνικά έντονες πιέσεις και διαβουλεύσεις με διπλωμάτες και αξιωματούχους άλλων χωρών για την αποκλιμάκωση των επιθέσεων σε Γάζα και Ισραήλ. Ωστόσο φαίνεται πως μπλοκάρισε και σήμερα τις προσπάθειες για έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης από τον ΟΗΕ για τις επιδρομές στη Γάζα σε νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε αποκλιμάκωση σε Γάζα και Ισραήλ τονίζοντας: “Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει…Η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων.” Σε επόμενο σημείο χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την “τυφλή” εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα