ΑΘΗΝΑ
01:41
|
27.04.2024
Ο Rawiri Waititi κατήγγειλε τη “ρατσιστική” ρητορική της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός του κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε ο συνεπικεφαλής του κόμματος των Μαορί Rawiri Waititi επειδή κατηγόρησε βουλευτή της αντιπολίτευσης για ρατσιστική ρητορική. Για να δείξει την αγανάκτησή του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής ο Rawiri Waititi πρώτα χόρεψε τον πολεμικό χορό Χάκα της φυλής του και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα. 

Ο βουλευτής Waititi αισθάνθηκε προσβεβλημένος από την επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς, η οποία άσκησε πιέσεις στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν κατά του σχεδίου επέκτασης, ανεξάρτητων υπηρεσιών υγείας για τους Μαορί. Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση για “αυτονομιστική ατζέντα” και για τη δημιουργία “δύο συστημάτων υγείας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας”.

Ο βουλευτής του κόμματος των Μαορί διέκοψε την Κόλινς ενώ απηύθυνε ερώτηση προς την Πρωθυπουργό ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής Τρέβορ Μάλαρντ να σημειώσει στα πρακτικά τη “ρατσιστική προπαγάνδα και ρητορική” της επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος κατά  των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον Waititi οι απόψεις για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων θα έπρεπε να εκφράζονται μόνο από μέλη της κοινότητας των Μαορί.

“Αυτό προκαλεί ρατσισμό γεμάτο δηλητήριο απέναντι στους Μαορί, λόγω αυτού του τύπου προπαγάνδας και ρητορικής. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο”, τόνισε ο Waititi, μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί συνεχώς τους Μαορί για να κερδίσει τις ψήφους της Pākehā (μη Μαορί Νεοζηλανδοί). Αυτό είναι όλο”, πρόσθεσε.

Όταν του ζητήθηκε να καθίσει, εκείνος προχώρησε στο κέντρο του κοινοβουλίου και άρχισε να εκτελεί τον πολεμικό χορό Χάκα. Στη συνέχεια βρέθηκε εκτός Κοινοβουλίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος βουλευτής είχε απομακρυνθεί ξανά από το σώμα της Βουλής επειδή δεν φορούσε γραβάτα. Είπε ότι είχε επιλέξει να φορέσει πολιτιστική φορεσιά σε αντίθεση με τον ενδυματολογικό κώδικα που αντιπροσωπεύει την “αποικιακή θηλιά”. Οι κανόνες του κοινοβουλίου αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια για να καταργηθεί η απαίτηση της γραβάτας.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα