ΑΘΗΝΑ
01:48
|
27.07.2024
Θέση αρχής της Μόσχας και της Άγγυρας είναι η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης στη βάση των διεθνών κανονισμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη (12/5) για την εύφλεκτη κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συγκρούσεις και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, οι δύο ηγέτες κάλεσαν και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που πυροδοτούν τις αιματηρές συγκρούσεις σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα.

“Έγινε σημαντική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχόμενες συγκρούσεις, την αύξηση στον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Πούτιν και Ερντογάν κάλεσαν τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να επιλύσουν ειρηνικά τα ζητήματα που προκύπτουν” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν επίσης πως θέση αρχής τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Άγκυρας είναι ότι η διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστινίων, πρέπει να επιλυθεί στη βάση των διεθνών κανονισμών.

“Επισημάνθηκε η θέση αρχής της Ρωσίας και της Τουρκίας για την υποστήριξη μίας λύσης δύο κρατών στην Ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη, στη βάση των διεθνώς αναγνωρισμένων κανονισμών, όπως επίσης και για τον ειδικό ρόλο των τεσσάρων διεθνών μεσολαβητών (Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ) στη διευκόλυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης”, κατέληξε το Κρεμλίνο.

Την Τρίτη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τους πρεσβευτές της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. επιβεβαίωσε την προθυμία της Μόσχας να εντείνει τις προσπάθειες της ειρηνευτικής ισραηλινο-παλαιστινικής διαδικασίας.

Παράλληλα, η Ρωσία, δια στόματος της Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την κορύφωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων και την επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάνει έκκληση και στις δύο πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που προκαλούν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, σε συνεργασία με περιφερειακά και διεθνή μέρη, θα επιδιώκει με συνέπεια μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα