Έκκληση για την άμεση έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο “κλειδί” του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι το “Sputnik V είναι ένα από τα πιο καίρια στοιχεία για την επίλυση του εμβολιαστικού προβλήματος στον κόσμο”, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και διευκρίνισε πως η διαδικασία για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα, επισήμανε πως το νωρίτερο τον Ιούνιο, το αργότερο τον Ιούλιο το Sputnik V θα έχει λάβει το “πράσινο φως” από τον ΠΟΥ.
Υπενθυμίζεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διανέμει και προωθεί το εμβόλιο Sputnik V, έχει υποβάλει τον φάκελο για την έγκρισή του στον ΠΟΥ από τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση για επείγουσα χρήση παρά το γεγονός ότι απεδείχθη στη φάση και τριών κλινικών δοκιμών πως είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό ενάντια στη θανατηφόρο πανδημία.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία για τη δυνατότητα που προσέφερε στο προσωπικό του ΟΗΕ να εμβολιαστεί με το Sputnik V. Η πρόταση για τις δωρεάν δόσεις του ρωσικού εμβολίου στον ΟΗΕ υπεβλήθη το περασμένο έτος από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρκετοί εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Ρωσία έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Sputnik V αλλά ο οργανισμός χρειάζεται την έγκριση του ΠΟΥ για να το χρησιμοποιήσει εκτός ρωσικού εδάφους.
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε ότι περισσότερες από 60 χώρες στον κόσμο έχουν ζητήσει να χρησιμοποιούσουν το ρωσικό εμβόλιο και ότι ήδη οι πρώτες παρτίδες δόσεων έχουν φτάσει σε πολλές από αυτές.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή δόσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος πλήττεται από νέα κύματα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.
Πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, ειδικά η Ινδία, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία γεμάτα ασφυκτικά και οικογένειες να προσπαθούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο, που λιγοστεύουν ολοένα. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί απόθεμα δόσεων εμβολίων.
“Είναι εντελώς απαράδεκτο να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών τους ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν πρόσβαση ούτε σε μία δόση”, τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγείρουν τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, τονίζοντας πως ο ιός εξαπλώνεται “σαν πυρκαγιά” σε διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. “Είναι προς το συμφέρον όλων οι πάντες να εμβολιαστούν παντού. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δύο πράγματα: να διπλασιαστεί η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής εμβολίων και ταυτόχρονα να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων”, τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,31 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ως χθες στις 10:00. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χαρακτηρίζει την πανδημία “Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα”, αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση κάλλιστα “θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί”.
Πηγή: RT News