ΑΘΗΝΑ
22:40
|
26.04.2024
"Η Ελλάδα (...) δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν", δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Ελλάδα σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο, ταυτόχρονα, όμως, δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν”, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου επισκέφθηκε ένα σημείο του αποτρεπτικού Φράχτη.

“Βρίσκομαι σήμερα κοντά σε όλους εκείνους που με αυταπάρνηση υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και εγγυώνται την ασφάλειά της. Η Ελλάδα, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα όμως δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν”, είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναφέρθηκε στα γεγονότα τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές και σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο και σημείωσε: “Ελπίζω και εύχομαι γεγονότα όπως αυτά που έζησαν οι ακρίτες μας το 2020 με την εργαλειοποίηση της δυστυχίας κατατρεγμένων ανθρώπων να μην επαναληφθούν. Και η καλύτερη εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα, η ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης”.

Για την πορεία των εργασιών κατασκευής του Φράχτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσαν ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης και ο υποστράτηγος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης.

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στρατιωτικό Φυλάκιο στην περιοχή Νέας Βύσσας όπου συνομίλησε με τους αξιωματικούς και τους στρατευμένους και μέλη της Frontex και στη συνέχεια μετέβη στο σημείο του Φράχτη.

Περιοδεία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί

Την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την τρίτη μέρα της παρουσίας της στον ακριτικό Έβρο.

Στην Ορεστιάδα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βασίλειο Μαυρίδη και από το δημαρχείο περπάτησε στην κεντρική πλατεία, ανταλλάσοντας χαιρετισμό με πολίτες, μέχρι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Εκεί ξεναγήθηκε και πριν αναχωρήσει έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: “Η διατήρηση της μνήμης είναι ανάγκη για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η παράδοση, η ιστορία της Νέας Ορεστιάδας με τη βαριά ιστορία και το πονεμένο παρελθόν της διατηρείται με εντυπωσιακό τρόπο χάρις στην προσπάθεια του κ. Πασχάλη Μαυρίδη και των συνεργατών του, με εθελοντική κυρίως προσφορά. Εξαιρετικό το Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας, πολύτιμο για τη συλλογική μνήμη και ιδίως για τις νεώτερες γενιές. Καλή συνέχεια”

Στη διαδρομή προς το στρατιωτικό Φυλάκιο και τον Φράχτη ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας την υποδέχθηκαν, στην άκρη του δρόμου, και της πρόσφεραν λουλούδια και τοπικά προϊόντα.

Στο Διδυμότειχο συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό και τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου

Στο Σουφλί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Μετάξης (του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς) και το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη. Κατά την ξενάγηση της στα δυο Μουσεία η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημασία του μεταξιού, που αποτελεί σημείο αναφοράς, λέγοντας ότι είναι ευλογία για το Σουφλί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, χριστιανές και μουσουλμάνες, και συζήτησαν για τα θέματα που τις απασχολούν.

Η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στον κεντρικό Δρόμο του Σουφλίου και αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν να τη χαιρετίσουν από απόσταση, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά που ήθελαν να τη δουν και να την καλωσορίσουν.

Η Πρόεδρος τα πλησίασε, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία της στον Έβρο με την επίσκεψη και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.

Επίθεση του ΜέΡΑ 25 στην ΠτΔ για την επίσκεψη στον Έβρο

Επικρίσεις κατά της προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για την επίσκεψή στης στον φράχτη του Έβρου διατυπώνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μ. Κριθαρίδης.

«Με φόντο τον φράχτη της ντροπής στον Έβρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως άλλος Αντώνης Σαμαράς, Όρμπαν ή Τραμπ, εντάσσεται πλήρως στο ακροδεξιό αφήγημα του μισανθρωπισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών του Ευρωιερατείου, που αντιμετωπίζουν την χώρα μας ως «ασπίδα» απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους», αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης και προσθέτει: «Η εικόνα αυτή της κας Σακελλαροπούλου μπροστά από τον φράχτη του μίσους με τον οποίο κάποιοι, μαζί με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, νομίζουν ότι χτίζουν την ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου, είναι απλά αποκρουστική και ντροπιαστική».

Ο κ. Κριθαρίδης τονίζει επίσης ότι «επιβεβαιώνεται πλήρως η στάση του ΜέΡΑ25 να μην υπερψηφίσει την συγκεκριμένη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με την λογική των περιστρεφόμενων θυρών, αφού έκρινε πρώτα τα μνημόνια συνταγματικά, «μεταπήδησε» στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Να την χαίρεται η «προοδευτική, ριζοσπαστική αριστερά» που την υπερψήφισε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα