Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), καλώντας το να λάβει άμεσα μέτρα κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά τον βομβαρδισμό του κτηρίου όπου συστεγάζονταν μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτων το Associated Press, το Al Jazeera και το Middle East Eye, σε μια πρωτοφανή ενέργεια στοχοποίησης και φίμωσης της ενημέρωσης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων
Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να δράσει
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται σήμερα, να αναλάβει επείγουσα δράση για να σταματήσει η σκόπιμη και συστηματική στόχευση δημοσιογράφων στη Γάζα.
Η κλήση έρχεται αφότου το τρίτο κτίριο που στέγαζε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των The Associated Press και Al Jazeera, καταστράφηκαν από ισραηλινές βόμβες. Το IFJ καταδίκασε έντονα την επίθεση.
Περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι έχουν επίσης δεχθεί επιθέσεις ή έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι υπηρεσίες Διαδικτύου έχουν αποκλειστεί.
Μετά τις επιθέσεις, το IFJ έστειλε επιστολή στις ισραηλινές αρχές, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας τον τερματισμό της σκόπιμης και συστηματικής στόχευσης των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων εν μέσω μιας σαφούς προσπάθειας να σταματήσουν οι αναφορές από το έδαφος στη Γάζα.
Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger, δήλωσε: «Το Ισραήλ παραβιάζει τις διεθνείς του υποχρεώσεις. Το ψήφισμα 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτεί συγκεκριμένα από τα κράτη να προστατεύουν τους δημοσιογράφους και το προσωπικό υποστήριξής τους που εργάζεται σε περιβάλλοντα συγκρούσεων. Αυτή η εξωφρενική στόχευση των μέσων ενημέρωσης πρέπει να σταματήσει».
Το IFJ κάλεσε επανειλημμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να ερευνήσει επιθέσεις και στοχευμένες δολοφονίες Παλαιστινίων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Το IFJ κατήγγειλε επίσης την κατάσταση στον ΟΗΕ, υποβάλλοντας επίσημες καταγγελίες στους Ειδικούς Εισηγητές τον Δεκέμβριο του 2020. Το IFJ πιστεύει ότι η έλλειψη διαφανών ερευνών και η ανεξέλεγκτη ατιμωρησία για όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα αποτελούν σημείο εκκίνησης για συνεχείς επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ δήλωσε πως ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στηρίζει την προσπάθεια προστασίας των Παλαιστίνιων και ξένων δημοσιογράφων, που υπηρετούν την ενημέρωση στη Γάζα, και αναδημοσίευσε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η IFJ στις 12 Μαΐου 2021.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στις 12 Μαΐου 2021:
Παλαιστίνη: Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα εις βάρος των δημοσιογράφων
Καθώς κλιμακώνεται η βία στη Γάζα, βομβαρδίζονται τα γραφεία των ΜΜΕ και οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν παλαιστίνιους και ξένους δημοσιογράφους, που ξυλοκοπούνται και δέχονται απειλές. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και όλους τους παλαιστίνιους και ξένους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, που είναι οι στόχοι της βίας, ζητεί την άμεση διεθνή κινητοποίηση προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για την προμελετημένη στοχοποίηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.
Το βράδυ της 11ης Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τον πύργο Al-Jawhara στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία 13 ραδιοτηλεοπτικών μέσων και ΜΚΟ. Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε ότι πρόκειται για προμελετημένη και στοχευμένη επίθεση. Δεν υπάρχουν τραυματίες καθώς οι δημοσιογράφοι εκκένωσαν τα γραφεία τους μετά από προειδοποιήσεις που έλαβαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης από τον ισραηλινό στρατό, ότι θα βομβαρδιστεί το κτήριο. Ωστόσο καταστράφηκε ο εξοπλισμός των μέσων ενημέρωσης. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει τα μέσα ενημέρωσης, για αυτή την οικονομική ζημιά.
Ολοσχερώς καταστράφηκαν τα γραφεία μέσων ενημέρωσης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Παλαιστινιακή Εφημερίδα, τα τηλεοπτικά κανάλια Al-Arabi, Al-Ittijah TV, Al-Nujaba TV, Syrian TV, Al-Kufiya, Al Mamalaka, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία APA Agency, Sabq Agency 24, Bawaba 24 και το Palestinian Media, το Palestinian Forum for Democratic Dialogue and Development. Επιπλέον στο παρακείμενο κτήριο καταστράφηκαν τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Al-Jazeera.
Ο ανταποκριτής του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε στο twitter ότι ο ανταποκριτής του πρακτορείου στη Γάζα, εγκατέλειψε το γραφείο στον πύργο Al-Jawhara ύστερα από προειδοποιητικό μήνυμα, που έλαβε από τον ισραηλινό στρατό.
Εκτός από τις στοχευμένες επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε ότι στις 12 Μάϊου οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον φωτορεπόρτερ Hazem Nasser στη Δυτική Όχθη. Από την έναρξη των γεγονότων στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 27 εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης. Όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις, πρόκειται για μια ολοφάνερη προσπάθεια προκειμένου να σιγήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη των όσων συμβαίνουν στο πεδίο.
Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων δήλωσε σχετικά: «Το ΣΠΔ καλεί όλους όσους εγγυώνται την ελευθερία του δημοσιογραφικού έργου και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, τις οργανώσεις των Η.Ε. και τον Ερυθρό Σταυρό, να σπεύσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και να ενεργοποιήσουν το ψήφισμα 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου, να υποχρεώσουν τις δυνάμεις κατοχής να θέσουν το ψήφισμα σε εφαρμογή και να το σεβαστούν».
Ο Antony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της IFJ δήλωσε: «Αυτή τη δύσκολη ώρα είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους και το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προμελετημένη στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων. Πρέπει εσπευσμένα να ληφθούν οι σχετικές ενέργειες για να λογοδοτήσουν σε διεθνές επίπεδο, όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2020 κατέθεσε δύο καταγγελίες στους Ειδικούς Εισηγητές του ΟΗΕ, που αφορούν τη συστηματική στοχοποίηση από το Ισραήλ των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στην Παλαιστίνη και την αποτυχία να διερευνηθούν οι δολοφονίες των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες «συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, της ελευθερίας της έκφρασης και καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.