Οι μαχητές της τοπικής πολιτοφυλακής που αντιτίθενται στη χούντα της Μιανμάρ έχουν αποσυρθεί από τη βορειοδυτική πόλη Mindat μετά πολυήμερες συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με μέλος της ομάδας που επικαλείται το δημοσιογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι συγκρούσεις σηματοδοτούν την εμφάνιση της Αμυντικής Δύναμης της Chinland, μιας από τις πολλές νέες ομάδες που αντιτίθενται στη χούντα, σε μια χώρα που αριθμεί ήδη περίπου δώδεκα εθνοτικές ένοπλες ομάδες. Οι μαχητές υποστηρίζουν επίσης ότι είναι μέρος των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων της σκιώδους κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), που σχημάτισαν εκτοπισμένοι βουλευτές της χώρας απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια. «Θα θέλαμε να παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό κάθε βίας του Tatmadaw και την προστασία των ανυπεράσπιστων κατοίκων του Mindat», ανέφερε σε δήλωσή της η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Οι μάχες στην ορεινή πόλη Mindat, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα ινδικά σύνορα στην πολιτεία Chin, συμπεριλαμβάνονται στις αγριότερες συγκρούσεις από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με τη βία, οδηγώντας τη χώρα σε χάος, με καθημερινές διαμαρτυρίες, εκατοντάδες δολοφονίες, ενώ εμφανίστηκαν νέες τοπικές πολιτοφυλακές.
«Για να αποφύγουμε την αντιπαράθεση, απομακρυνθήκαμε από ανησυχία για την ενδεχόμενη ζημιά στην πόλη» δήλωσε ένας μαχητής, προσθέτοντας ότι στην Mindat που έχει πάνω από 40.000 πληθυσμό παρέμειναν μόνο γυναίκες και παιδιά. «Δεδομένου ότι όλα τα αγόρια και οι άνδρες συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα, όλοι έχουν απομακρυνθεί». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, o ιστότοπος RFA που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα μέλος της ομάδας δήλωσε πως πέντε από τους μαχητές της τοπικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκε, έχοντας προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον στρατό, που είναι ευρέως γνωστός ως Tatmadaw.
Το τηλεοπτικό κανάλι Myawaddy, που ελέγχεται από το στρατό, ανέφερε το Σάββατο ότι ορισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλοι αγνοούνται μετά από επιθέσεις «αδίστακτων ανθρώπων», ενώ προσέθεσε πως «οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται μέρα και νύχτα για να επαναφέρουν την τάξη».
Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Μιανμάρ εξέφρασαν ανησυχία για τους πολίτες στο Mindat και κάλεσαν τον στρατό να αποφύγει τον θάνατο ακόμη περισσότερων αμάχων. «Η χρήση όπλων εναντίον αμάχων από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εβδομάδας στο Mindat, είναι μια περαιτέρω απόδειξη του σκότους στο οποίο το καθεστώς θα βυθίσει τη χώρα για να διατηρήσει την εξουσία», δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ και συμπλήρωσε «Καλούμε τον στρατό να σταματήσει τη βία εναντίον αμάχων». Η πρεσβεία της Βρετανίας δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τις βιαιοπραγίες που έχουν λάβει χώρα πρέπει να σταλούν στους ανακριτές του ΟΗΕ «έτσι ώστε οι δράστες να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν»
Τα δυτικά έθνη έχουν καταδικάσει τη χούντα και έχουν επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις από τότε που η στρατιωτική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία ισχυριζόμενη νοθεία στις εκλογές που κέρδισε το κόμμα της Aung San Suu Kyi το Νοέμβριο, αν και οι ισχυρισμοί της για παρατυπίες απορρίφθηκαν από την εκλογική επιτροπή.
Τουλάχιστον 790 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της χούντας κατά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων όπου οι πολίτες διαμαρτύρονταν για την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της η ακτιβιστικής ομάδας Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων.
Από την πλευρά του, ο στρατός επιμένει να αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά, ενώ έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο.