ΑΘΗΝΑ
07:54
|
19.05.2024
Ο Έντουιν Πουτς επικεφαλής του DUP μετά το μίνι-πραξικόπημα σε βάρος της Αρλίν Φόστερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγή ηγεσίας στο τιμόνι του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας. Στις 14 Μαΐου τα μέλη του κόμματος των προτεσταντών της Βορείου Ιρλανδίας εξέλεξαν τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Έντουιν Πουτς, για αρχηγό του κόμματός τους. Ο Πουτς αντικαθιστά την Αρλίν Φόστερ μετά το μίνι εσωκομματικό πραξικόπημα σε βάρος της λόγω των πρόσφατων ταραχών στη μετά Brexit εποχή της Βορείου Ιρλανδίας.

Ο Πουτς εξασφάλισε 19 από τις 36 ψήφους των βουλευτών του DUP σε Μπέλφαστ και Λονδίνο. Θα αναλάβει επίσης να διορίσει τον πρωθυπουργό της τοπικής ηγεσίας του Μπέλφαστ καθώς ο ίδιος δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τον εν λόγω ρόλο. “Αυτό το κόμμα ήταν ανέκαθεν η αυθεντική φωνή της ενότητας και θα παραμείνει η αυθεντική φωνή της ενότητας υπό την ηγεσία μου”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής του DUP. Ο 55χρονος, μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας στην τοπική ηγεσία της Βορείου Ιρλανδίας, θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός από την προκάτοχό του. Η Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία παραδεχόμενη ότι το βορειοϊρλανδικό Πρωτόκολλο δεν είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί την ενότητα και τα συμφέροντα της αγγλικής επαρχίας στη μετά Brexit εποχή.

Για το θέμα ο Πουτς δήλωσε: “Το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς (σ.σ. τους Ενωτικούς προτεστάντες). Για να το πολεμήσουμε και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Βορείου Ιρλανδίας πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι”. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συνεχάρη τον Πουτς για την εκλογή του με ανάρτησή του στο Twitter.

O Έντουιν Πουτς είναι αρνητής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου και πιστεύει ακράδαντα ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό γύρω στο 4.000 π.Χ. Στην επινίκια ομιλία του ευχαρίστησε τον Θεό που του δίνει τη δύναμη και τη υγεία να ηγηθεί του κόμματός του.

Η επικεφαλής του κόμματος Σιν Φέιν των Καθολικών, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, συνεχάρη τον Πουτς και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η ενότητα στην πεντακομματική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας.

Πηγή: Euractiv.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα