Τον τερματισμό των επιθέσεων με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ζήτησε εκ νέου η γερμανική κυβέρνηση, στοχεύοντας την Χαμάς την οποία κατηγόρησε για “τρομοκρατικές” ενέργειες εναντίον αμάχων και για “κυνική συμπεριφορά” η οποία θέτει σε “ομηρεία” τους Παλαιστίνιους στην Λωρίδας της Γάζας, με φόντο τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Βερολίνο.
Στη συνέχεια θυμήθηκε και το Ισραήλ, στο οποίο απευθύνθηκε ζητώντας από τον ισραηλινό στρατό, στο πλαίσιο του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα, να τηρεί τους κανόνες της αναλογικότητας.
Καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις στοχεύουν στον θάνατο αμάχων, αξιολογούνται ως τρομοκρατία, τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας καθαρά την συμπαράσταση της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση εναντίον κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ ή του κτιρίου της οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) στη Γάζα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέα Ζάσε δήλωσε ότι το Βερολίνο αναμένει από τον ισραηλινό στρατό να τηρεί την αναλογικότητα κατά την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την θλίψη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από όλες τις πλευρές. “Δεν υπάρχει εδώ μια ανθρώπινη ζωή η οποία να αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη. Κάθε ζωή έχει την αξία της”, είπε, ισχυριζόμενος ότι “η τρομοκρατία των πυραύλων της Χαμάς εναντίον πόλεων του Ισραήλ, στις οποίες σκοτώνονται ισραηλινοί πολίτες – και ‘Αραβες και Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ – , έδωσε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του και να ενεργεί σε αυτοάμυνα”.
Ένα παιδί που σκοτώνεται σε μια διένεξη είναι πάντα μια τραγωδία, συνέχισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όρια της ισραηλινής αυτοάμυνας.
“Ο κόσμος γνωρίζει την απολύτως συνειδητή στρατηγική της Χαμάς, να περνάει τις σήραγγές της κοντά από σχολεία και να εξαπολύει τις επιθέσεις της από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά όμηρο τον παλαιστιανιακό λαό της Γάζας και αυτό αποτελεί κυνική συμπεριφορά”, επανέλαβε, προς εμπέδωση, ο κ. Ζάιμπερτ.
Μία σιωπηλή διαμεσολάβηση
Η Γερμανία ανήκει σε αυτούς που σπάνια επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, πολλές φορές γερμανοί διπλωμάτες ή και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών έδρασαν υποστηρικτικά για τις ισραηλινές θέσεις στην περιοχή: για παράδειγμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης ή εντοπισμού Ισραηλινών στρατιωτών που αγνοούνταν. Η Γερμανία θεωρείται αξιόπιστος διαμεσολαβητής σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν και πολλές μεταπτώσεις.
Κυμαίνονταν σε εξαιρετικά επίπεδα την εποχή γύρω στο 2000-2001, με υπουργό Εξωτερικών τον “Πράσινο” Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επιχείρησε να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στην ισραηλινή πλευρά και τον Γιασέρ Αραφάτ. Αντιθέτως το 2016 δεν έλειψαν οι τριβές στις διμερείς σχέσεις, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να ακυρώνει την τελευταία στιγμή συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπριελ, ο οποίος είχε εντάξει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του συναντήσεις με “αντισημιτικές” οργανώσεις, σύμφωνα με τον Νετανιάχου.
Παρά τις όποιες τριβές σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία παραμένει ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Η συνεργασία στο πεδίο της άμυνας συνεχώς διευρύνεται, μάλιστα το 2020 η πολεμική αεροπορία των δύο χωρών πραγματοποίησε κοινή άσκηση στη Γερμανία. Λίγο πριν από την πανδημία, το Ισραήλ κατέγραφε ρεκόρ στις επισκέψεις τουριστών από τη Γερμανία, ενώ συνεχή άνοδο κατέγραφαν και οι ανταλλαγές νέων. Σήμερα όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί επισημαίνουν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ. Πολιτικοί από όλα σχεδόν τα κόμματα καταδικάζουν πράξεις διαμαρτυρίας που προσβάλλουν την ισραηλινή σημαία. Κι όμως, λίγοι είναι οι απλοί πολίτες που εκδηλώνουν ανοιχτά την αλληλεγγύη τους. Ακόμη και στις αρχές του 1991, όταν ιρακινοί πύραυλοι στόχευαν την Ιερουσαλήμ προκαλώντας νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που βρέθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Βόννη για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Υπενθυμιζεται ότι με αφορμή την ετήσια “Ημέρα της Νάκμπα” πραγματοποιήθηκαν πριν δύο μέρες σ’ ολόκληρη τη Γερμανία διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού.
Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διαδηλώσεις διαδραματίζει η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών καιγόντουσαν ισραηλινές σημαίες και ακούγονταν συνθήματα όχι μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των Εβραίων. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαδηλωτές στο Γκελσενκίρχεν τη Τετάρτη φώναζαν συνθήματα όπως “κ…οεβραίοι”.
Τα περιστατικά καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθαρίζοντας ότι “αντισημιτικές εκδηλώσεις δεν θα ανεχθεί η Δημοκρατία μας”, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάϊερ και πολιτικοί διάφορων κομμάτων όπως η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ που μαζί με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παραβρέθηκε χθες το βράδυ σε θεία λειτουργία σε συναγωγή του Βερολίνου. Αντιεβραϊκά συνθήματα και επιθέσεις σε συναγωγές καταδίκασαν και ισλαμικές οργανώσεων. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων Γερμανίας, Αϊμάν Μαζίεκ, “όποιος ισχυρίζεται ότι ασκεί κριτική στο Ισραήλ με το να επιτίθεται σε συναγωγές και Εβραίους, επιτίθεται σε όλους μας”.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle