Η υγειονομική κρίση με τον νέο κορονοϊό έχει επηρεάσει και επιβραδύνει σημαντικά το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα Covax, το οποίο συγκεντρώνει αποθέματα εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 και τα διανέμει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Unicef του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρατηρείται έλλειμμα έως και 140 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου εξαιτίας της κρίσης στην Ινδία. Το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει σταματήσει τις παραδόσεις για εξαγωγές εμβολίων από τον περασμένο Μάρτιο. Από την πλευρά της η Unicef έχει απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ομάδας των επτά πλέον αναπτυγμένων κρατών, G7, να μοιραστούν τα αποθέματα των εμβολίων τους με το πρόγραμμα Covax. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Unicef, ΕΕ και G7 μπορούν να δωρίσουν έως και 153 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χωρίς να επηρεαστεί το πρόγραμμα ανοσίας των πληθυσμών τους.
Δημοσίευμα στο BBC αναφέρει ότι το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας θα προμήθευε τις μισές από τις δύο δισεκατομμύρια δόσεις του προγράμματος Covax έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο δεν έχει γίνει καμία παράδοση εμβολίων από τον ινδικό ινστιτούτο. “Δυστυχώς είμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα παραλάβουμε τις επόμενες δόσεις”, δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος Covax της Unicef, Τζιαν Γκάντι. “Ελπίζουμε η κατάσταση να αλλάξει και να επιστρέψουμε στον αρχικό προγραμματισμό μας. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ινδία είναι αβέβαιη και εμπνέει μεγάλη ανησυχία”, πρόσθεσε.
Στις αρχές του μήνα η αμερικανική εταιρεία Moderna δεσμεύτηκε να παραδώσει 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 φέτος και η Σουηδία έκανε δωρεά ενός εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX. Η δωρεά της Σουηδίας είναι η δεύτερη από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις 100.000 δόσεις της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, εν μέσω των ανησυχιών για την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων, αφότου οι πλούσιες χώρες συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους. “Τα κρούσματα αυξάνονται και τα συστήματα υγείας σε χώρες όπως το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες αλλά και την Αργεντινή και τη Βραζιλία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης”, προειδοποιεί η επικεφαλής της Unicef, Ενριέτα Φόρε. “Το κόστος που θα πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειας είναι ανυπολόγιστο”, πρόσθεσε.
Πηγή: BBC