Τη διπλωματία των εμβολίων ξαναέπιασε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια να τονώσει το διεθνές προφίλ των ΗΠΑ σε σχέση με τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες που πληρώνουν και το βαρύτερο τίμημα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει την αποστολή 20 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες ως το τέλος Ιουνίου,σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ μοιράζονται εμβόλια εγκεκριμένα από τις αμερικανικές αρχές για χρήση.
Η ποσότητα αυτή θα αυξήσει σε 80 εκατομμύρια δόσεις τον συνολικό αριθμό δόσεων εμβολίων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος να στείλει στο εξωτερικό.
Άγνωστο ποιες χώρες θα επωφεληθούν…
Οι νέες εξαγωγές θα περιλαμβάνουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 20 εκατομμύρια δόσεις (…) για να βοηθήσουν τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια, η Τζεν Ψάκι ήταν ασαφής και υποσχέθηκε απλά ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα κριτήρια κατανομής “τις επόμενες ημέρες”.
Στο τέλος Απριλίου, η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να παράσχει σε άλλες χώρες 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το πράσινο φως από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές και συνεπώς οι αποστολές δεν έχουν αρχίσει.
Τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson.
Η απόφαση ανακοινώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι αμερικανικές Πολιτείες καταγράφουν πτώση στους αριθμούς εμβολιασμού και χώρες όπως η Ινδία προσπαθούν να πάρουν εμβόλια ώστε να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19.