«Η πρόταση για τη διαμόρφωση ελληνικού κλιματικού νόμου αποτελεί πρόταση ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου, που συνιστά το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των στόχων τής Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή στη σημερινή συζήτηση για τον κλιματικό νόμο.
«Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα και με σαφήνεια τοποθετηθεί, και με τις Θέσεις για το 21ο Συνέδριό του, στη διαδικασία υλοποίησης του οποίου βρισκόμαστε, σχετικά με το χαρακτήρα του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου «Πράσινου New Deal» προσέθεσε.
Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τον πραγματικό στόχο που είναι «η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της “πράσινης ενέργειας” και άλλους κλάδους της οικονομίας».
«Στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “πράσινης” και “ψηφιακής” ανάπτυξης θα κατευθυνθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, όμως για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να νομοθετούνται αντεργατικά μέτρα, όπως το νομοθετικό τερατούργημα σας, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Είπε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα που επιχειρείται να επιλυθεί «είναι η εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφόρας τοποθέτησης των κεφαλαίων, σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους. Γιατί πίσω απ’ τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις του 2008 και του 2020, όπως και τις προηγούμενες, κρύβεται η μεγάλη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους».
«Γι’ αυτό ακριβώς η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τις εργατικές- λαϊκές δυνάμεις, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στο βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος» είπε, προσθέτοντας: «Η “πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη”, δεν αποτελεί καμιά φιλολαϊκή στροφή, καμιάς κυβέρνησης, κανενός κόμματος και ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που την προτείνει. Ούτε βέβαια μπορεί να δώσει απάντηση στην ειλικρινή ανησυχία του λαού, της νεολαίας για την “προστασία” του περιβάλλοντος».
«Οι όροι της “πράσινης μετάβασης»” της ΕΕ, δηλαδή η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, της ίδιας της εργατικής δύναμης, υπονομεύουν την ισόρροπη σχέση ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας και περιβάλλοντος» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, παραθέτοντας πολλά παραδείγματα.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα με τα οποία μοιράζεται κοινούς στρατηγικούς στόχους «συσκοτίζουν το γεγονός πως η “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, όχι μόνο δεν βελτιώνει την κατάσταση των εργαζόμενων, αλλά είναι απαρέγκλιτα δεμένη με την επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των πράσινων επενδύσεων».
«Η πρότασή σας για την “πράσινη κοινωνική συμφωνία”, τον “πράσινο νόμο”, είναι απλά απαράδεκτη για τον λαό, γιατί μεταφράζεται σε ακόμα ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλαπλασιασμό της ενεργειακής φτώχειας. Γιατί μεταφράζεται σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας για την υποχρεωτική αλλαγή εξοπλισμού σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Επισήμανε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΙΝΑΛ «δεν αποτελούν διέξοδο σ’ αυτό που ονομάζουμε “υπεράσπιση του περιβάλλοντος”», προσθέτοντας ότι όλοι από κοινού «πίνουν νερό στο όνομα της Κομισιόν και της υλοποίησης των βασικών της κατευθύνσεων, όπως τώρα η “πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία”».
«Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους, είναι υπεύθυνη για το “χρηματιστήριο εκπομπών ρύπων»” και τη λογική “ο ρυπαίνων πληρώνει”, δηλαδή τη δυνατότητα των μονοπωλίων να προχωρούν σε ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος… αρκεί να πληρώνουν» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «αποθεώνει τη λογική του κόστους- οφέλους και τους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς σε βάρος των λαϊκών αναγκών, αφού θεωρεί “μη επιλέξιμα” τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, την προστασία των υδάτινων πόρων, αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα το νερό».
Σημείωσε ότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν ψηφίσει αντιπεριβαλλοντικά και αντεργατικά νομοσχέδια, ότι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ όλοι και ως κυβέρνηση και ως διοίκηση στην Περιφέρεια «δρομολογούν το έγκλημα με την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και το σχεδιασμό για δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υποβάθμιση της υγείας των κατοίκων των περιοχών που θα εγκατασταθούν».
«Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ορκίζεται στην πράσινη ανάπτυξη, πριν ένα χρόνο ψήφισε νέο περιβαλλοντικό νόμο, με τον οποίο συνέχισε και επέκτεινε την ίδια καταστροφική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» πρoσέθεσε.
«Η πρόταση για τον κλιματικό νόμο, που σας βρίσκει όλους σύμφωνους, αποδεικνύει πως το περιβόητο αστικό πολιτικό φάσμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποχρώσεις του ίδιου “μαύρου” δρόμου για τους εργαζόμενους, ο οποίος ούτε στοχεύει, ούτε μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος» υπογράμμισε.
Αναφέροντας ότι «το εκμεταλλευτικό σας σύστημα είναι ασύμβατο με το περιβάλλον και τη διαφύλαξη του, είναι ληστρικό» τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: «Στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, με κατεύθυνση τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και το σύστημά του, τη ευρωενωσιακή στρατηγική, που καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν δίπλα στις χωματερές, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους δίπλα σε ρυπογόνες βιομηχανίες, που καταστρέφει τα δάση. Βρίσκεται στην πάλη για τη διεκδίκηση όλων των σύγχρονων αναγκών, όπως η ζωή σε ένα πραγματικά ανθρώπινο περιβάλλον».
«Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, που υπηρετεί το πράσινο New Deal στην ΕΕ και στις ΗΠΑ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε επισημαίνοντας:
«Γι’ αυτό η σκέψη μας και η πρακτική μας δράση πρέπει να κατευθύνεται σε μια νέα συνολικά κοινωνική οργάνωση, η οποία έχει διδαχθεί από το παρελθόν και τα λάθη της, δηλαδή, ένα σύστημα, ο σοσιαλισμός, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και των υπηρεσιών.
Μόνο σε έναν τέτοιο δρόμο, μπορεί να εξασφαλιστεί μια προγραμματισμένη, σταθερή, συνειδητή και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».