ΑΘΗΝΑ
01:12
|
27.04.2024
"Φωτιές" ανάβει στην Ισπανία και την ΕΕ η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από το Μαρόκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν απόψε την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, μετά την πρωινή, νέα, μαζική εισροή περίπου 6.000 Αφρικανών μεταναστών από το Μαρόκο στον θύλακα της Θέουτα, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης.

Παράλληλα, κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του.

«Όλη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27».

«Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου» πρόσθεσε.

Σε μία προσπάθεια να εκφράσει την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε στην ισπανική κυβέρνηση μήνυμα αλληλεγγύης στα ισπανικά τονίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.

Image

Νωρίτερα, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε», υπενθύμισε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου επενέβησαν νωρίς το πρωί για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών προς τη Θέουτα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η χώρα του έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικες που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».

Οι διπλωματικές σχέσεις Μαδρίτης-Ραμπάτ εντάθηκαν αφότου έφτασε στην Ισπανία για νοσηλεία, στα τέλη Απριλίου, ο Μπραχίμ Γάλι, ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας.

Ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ επικρίνεται εμμέσως πλην σαφώς από Ευρωπαίους αξιωματούχους πως “εργαλειοποιεί” το μεταναστευτικό στα χνάρια του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για να εκβιάσει οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα