Η άμεση παύση της “βίας” και η εφαρμογή “εκεχειρίας” είναι άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ τόνισε απόψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτειρκή Πολιτκή, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
«H αύξηση της βίας οδήγησε σε μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών. Μεταξύ αυτών είναι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών κι αυτό είναι απαράδεκτο» είπε κατηγορώντας την Χαμάς…για την εκτόξευση ρουκετών στο έδαφος του Ισραήλ και όχι το τελευταίο που έχει ισοπεδώσει δεκάδες πυκνοκατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα και έχει προκαλέσε, μέσα σε μία βδομάδα, τουλάχιστον 213 νεκρούς.
Παράλληλα, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ζητεί από όλους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία σχετικά με τις αναβληθείσες παλαιστινιακές εκλογές.
Κόντρες εντός ΕΕ
Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών πάντως φαίνεται πως υπήρξαν διαφωνίες.
Τον “άμεσο τερματισμό “κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, την υποστήριξαν 26 από τα 27 κράτη μέλη. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ουγγαρία, που δεν έχει κρύψει τις στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι “μεροληπτικές και μη ισορροπημένες”.
“Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Για τις ροές μεταναστών στην Θέουτα
Δεν παρέλειψε μία σύντομη αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ισπανία με τις ροές πάνω από 6.000 Αφρικανών μεταναστών (σε μία μέρα!) στον θύλακα Θέουτα.
Είπε πως εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στον Ισπανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η Θέουτα είναι “το σύνορο της Ευρώπης με το Μαρόκο” και ότι η ΕΕ θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει την Ισπανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.