ΑΘΗΝΑ
20:56
|
15.05.2024
Στο κόκκινο η ένταση με Σαουδική Αραβία και Εμιράτα μετά τη "βόμβα" του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις του Κόλπου με τους τζιχαντιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εκτονώσει την ένταση που προκάλεσαν στις σχέσεις Λιβάνου-Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οι πρότερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Σαρμπέλ Ουάχμπι, επιχείρησε απόψε ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Τα επικριτικά σχόλια του υπουργού Εξωτερικών για τις χώρες του Κόλπου “δεν αντανακλούν την επίσημη πολιτική” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μισέλ Αούν, κάνοντας λόγο για “προσωπικές απόψεις”.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αποφορτίσει την ένταση στις σχέσεις Βηρυτού-Ριάντ μετά από τις δηλώσεις του Σαρμπέλ Ουάχμπι στο αραβικό δίκτυο Αλ Χούρα. που κατηγόρησε μοναρχίες του Κόλπου (που δεν κατονόμασε) πως κρύβονται πίσω από την δημιουργία των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” σε Ιράκ και Συρία. Σαν να μην έφθανε αυτό, ο Λιβανέζος αξιωματούχος έφυγε οργισμένος από το στούντιο, λέγοντας στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι δεν δέχεται “να τον προσβάλει ένας βεδουίνος”!

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει “κανένα κράτος ή αδελφό αραβικό λαό”.

Οι αντιδράσεις Ριάντ και Άμπου Ντάμπι

Η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν αστραπιαία. Και οι δύο κάλεσαν τους επιτετραμένους του Λιβάνου στις χώρες τους για εξηγήσεις.

Το Ριάντ δε επέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας “προσβλητικές” τις αναφορές του Σαρμπέλ Ουάχμπι, με την επισήμανση πως τέτοιες δηλώσεις “είναι ασύμβατες με τους διπλωματικούς κανόνες”.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων χαρακτήρισε τα σχόλια του Λιβανέζου υπουργού “ρατσιστικά”.

Οι σχέσεις του Λιβάνου με τη Σαουδική Αραβία είναι τεταμένες εδώ και μερικά χρόνια, με το Ριάντ να εκφράζει ανησυχίες για τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στη Βηρυτό η Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα που είναι στενός σύμμαχος του Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά τη δολοφονική απόπειρα -Γνωστός λογοτέχνης ο φερόμενος δράστης

Δημοσκόπηση MRB: Μεγαλώνει η ψαλίδα-«Εκτός» δυο κόμματα της Βουλής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα