ΑΘΗΝΑ
19:20
|
23.04.2024
Η βιομηχανία των πετροχημικών στην κορυφή των ρυπαντών – Αρνητικό το ρεκόρ της Αυστραλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είκοσι εταιρείες είναι η πηγή του 55% των πλαστικών αποβλήτων στον κόσμο σύμφωνα με ανάλυση του δικτύου πίσω από τη βιομηχανία παραγωγής πλαστικών μιας χρήσης. Περίπου 1.000 εργοστάσια που παράγουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη δημιουργία των πλαστικών μιας χρήσης βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας. Πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές σακούλες, πλαστικά καλαμάκια είναι μόνο μερικά από τα δισεκατομμύρια πλαστικά που χρησιμοποιούνται μια φορά και στη συνέχεια καταλήγουν σε ωκεανούς και στη φύση προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα. Η ανάλυση, για την οποία συνεργάστηκαν το Ίδρυμα Minderoo, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, το London School of Economics και το Wood Mackenzie, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις εταιρείες που παράγουν τα πολυμερή που γίνονται πλαστικά απορρίμματα.

Πολυεθνικοί κολοσσοί, κυρίως από τη βιομηχανία των πετροχημικών, αλλά και κρατικές εταιρείες περιλαμβάνονται στη λίστα των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη. Το BBC αναφέρει ότι εταιρείες όπως οι ExxonMobil, Dow και Sinopec παράγουν τεράστιο όγκο πλαστικών αποβλήτων.

Η Αυστραλία κατέχει το αρνητικό ρεκόρ εδώ, αφού είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο. Στην κατάταξη αυτή ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Βρετανία και η Ιαπωνία. Στο μεταξύ η πανδημία επιτείνει την κατάσταση καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση για προϊόντα, όπως μάσκες κι άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, που παράγονται από εταιρείες πλαστικών.

Το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των 20 εταιρειών ανέρχεται σε περισσότερο από το μισό των 130 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πλαστικού μιας χρήσης που πετάχτηκαν το 2019, αναφέρει η ανάλυση. Τα πλαστικά μίας χρήσης παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα και επειδή είναι από τα πιο δύσκολα αντικείμενα για ανακύκλωση. Μόνο το 10% -15% από αυτά ανακυκλώνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

“Μια περιβαλλοντική καταστροφή προκαλείται: μεγάλο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης που προκύπτουν θα καταλήξουν να ρυπάνουν αναπτυσσόμενες χώρες με κακά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων”, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Πηγή: BBC, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Ο καιρός σήμερα: Λασποβροχές, σκόνη και ζέστη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα