ΑΘΗΝΑ
03:50
|
18.04.2024
Η Αθηνά Λινού απαντά ότι ξέρουμε ελάχιστα για την παραλλαγή γιατί “δεν δίνουμε στοιχεία στην παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη” του κορονοϊού διαβεβαίωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σχολίασε ότι “το βάπτισμα της αθηναϊκής μετάλλαξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία”, καθώς οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο.

“Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα”, ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μελετάται, “γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες”.  Διευκρίνισε μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας. 

Λινού: Δεν ξέρουμε αν καλύπτεται από τα εμβόλια

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού τονίζοντας ότι ξέρουμε πολύ λίγα για αυτήν τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά.

“Υπάρχει αυτή η ‘αθηναϊκή’ μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ό,τι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται”.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα και άρα δεν ανησυχούμε. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες 10 μέρες.

Πάντως όπως σημειώνει το ΕΚΠΑ το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν οι δύο καθηγητές. Προσθέτουν ότι, σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

ΟΗΕ: Ανησυχία για έξαρση χολέρας στην Υεμένη μετά τους 75 θανάτους

Γερμανία: Εισήγηση για την νομιμοποίηση της άμβλωσης στην αρχή της κύησης

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα