ΑΘΗΝΑ
15:55
|
23.04.2024
Στόχος βίαιων επιθέσεων γίνονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ιδιαίτερα μετά την έναρξη των επιδρομών στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο στόχαστρο βίας φανατικών ακροδεξιών Εβραίων εποίκων βρίσκονται τις τελευταίες μέρες, γνωστοί και λιγότερο επιφανείς, Ισραηλινοί δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών.

Η βρετανική Guardian επικαλούμενη σήμερα αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ επισημαίνει πως τις τελευταίες μέρες δέχθηκαν σωματική επίθεση και ύβρεις αραβικής καταγωγής ρεπόρτερ και παρουσιαστές των τηλεοπτικών δικτύων Channel 12 kai Channel 13 αλλά και της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, KAN.

Μεταξύ των που μπήκαν στο στόχαστρο της βίας των ακροδεξιών εποίκων ή υπερορθόδοξων Εβραίων ήταν η 59χρονη δημοσιογράφος Αγιάλα Χάσον και το συνεργείο της που δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης “La Familia” ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις Αράβων-Εβραίων στην πόλη Λοντ του κεντρικού Ισραήλ.

Channel 13 presenter attacked by right-wing extremists in Lod - Israel  National News

Ανάλογη επίθεση δέχθηκαν δημοσιογράφοι του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΚΑΝ από ακροδεξιούς στο Τελ Αβίβ στο τέλος της περασμένης βδομάδας, όταν ο οπερατέρ Ρόλικ Νουβίτζκι που κάλυπτε μία διαδήλωση δέχθηκε κλωτσιές και χτυπήματα από μοτοσικλετιστή με κράνος.

Live TV broadcasts Israeli mob attacking driver they believe to be Arab |  Arab News

Δεν είναι οι μόνες αλλά λίγες από τις πιο γνωστές περιπτώσεις επιθέσεων σε δημοσιογράφους που άρχισαν να φουντώνουν και μετά από την ανάρτηση του γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαίρ Νετανιάχου, που κάλεσε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές να “πουν όχι στα Μέσα Ενημέρωσης που επιδίδονται σε προπαγάνδα κατά του σιωνισμού”.

In DC for peace deal, Netanyahu's son tweets in support of Duma killer |  The Times of Israel

Ακόμη χειρότερα, βεβαίως, είναι τα πράγματα για τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους ή Άραβες ανταποκριτές στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι ούτως ή άλλως συλλαμβάνονται μόνον και μόνον γιατί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Μετά την έναρξη των επιθέσεων στη Γάζα, στις 10 Μάη, τα πράγματα επιδεινώθηκαν δραματικά καθώς δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τίθενται υπό “διοικητική κράτηση” δίχως (εννοείται…) απαγγελία κατηγοριών ή κάποιο πρόσχημα.

Ανάμεσά τους, είναι και ο παλαιστινιακής καταγωγής Ιορδανός οπερατέρ Χαζέμ Νάσερ, από το ιορδανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Ghad, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν λίγες μέρες όταν κάλυπτε γεγονότα στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Η διεθνής “Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων” απευθύνει έκκληση στις ισραηλινές αρχές για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος Ισραηλινών Εβραίων και Αράβων αλλά και Παλαιστινίων δημοσιογράφων, ιδιαίτερα μετά τον πολύκροτο βομβαρδισμό πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα, το περασμένο Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό, που φιλοξενούσε (μεταξύ άλλων) τα γραφεία του πρακτορείου ΑΡ και του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Israel bombs Al Jazeera, Associated PressA ball of fire erupts from the Jala  Tower as it is destroyed in an Israeli air strike. Picture: Mahmud Hams/AFP  - ACQRO
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα