ΑΘΗΝΑ
11:28
|
26.04.2024
Η Γέλεν υπερασπίστηκε την πρόθεση του Λευκού Οίκου να αυξήσει φόρους σε επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα, ως τμήμα του πλάνου ενίσχυσης των υποδομών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο αμερικάνικο εμπορικό επιμελητήριο, σήμερα την Τρίτη (18/5), κάλεσε τους επιχειρηματίες να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, ενώ υποστήριξε ισχυρότερα σωματεία και την χαλάρωση των περιορισμών για τον ξένο ανταγωνισμό.

«Με τους εταιρικούς φόρους σε ιστορικό χαμηλό του 1% του ΑΕΠ, πιστεύουμε πως ο επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας το δίκαιο μερίδιο του: προτείνουμε απλά να επιστρέψει ο εταιρικός φόρος στις ιστορικές του νόρμες», δήλωσε η Γέλεν υπερασπιζόμενη την πρόθεση του Λευκού Οίκου να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα, ως τμήμα του φιλόδοξου πλάνου για την ενίσχυση των υποδομών.

Επίσης, η υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το American Families Plan του Τζο Μπάιντεν θα αποπληρωθεί εν μέρει από «μια σειρά από φορολογικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν πως οι εύποροι ιδιώτες πληρώνουν δίκαια το μερίδιο τους». Είπε επίσης πως η κυβέρνηση εξετάζει να σταματήσει την φοροδιαφυγή που «έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και δεκαετίες ενάντια στους υπεύθυνους και συνεργάσιμους φορολογούμενους».

Μαζί με την θέση περί φόρων και υποδομών, η Γέλεν μίλησε για την ανισότητα και τόνισε πως εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης από πλευράς των εργαζομένων, ένα ευαίσθητο σημείο για τους επιχειρηματίες σε μια εποχή που μόνο το 10% των εργατών ανήκει σε σωματεία.

«Οι εργάτες, και ειδικά οι χαμηλόμισθοι, έχουν δει την αύξηση των αποδοχών τους να ακινητοποιούνται επί δεκαετίες, παρά την συνολική αύξηση της παραγωγικότητας και του εθνικού εισοδήματος», υπογράμμισε. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την προβληματική τάση, αλλά ένας είναι σημαντικός λόγος είναι η αποσάθρωση της διαπραγματευτικής δύναμης της εργασίας».

Τοποθετούμενη σχετικά με τα τα προτερήματα του παγκόσμιου ανταγωνισμού η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε: «Ας αφήσουμε τους άλλους να καινοτομούν και να εξελίσσονται. Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να αναπτυχθούμε γρηγορότερα και ευρύτερα. Τελικά θα επωφεληθούμε από το πλεόνασμα καινοτομίας όπου αυτή παρατηρείται»/

«Όπως σε κάθε ανταγωνισμό, αν χάσεις ένα διαγωνισμό, δουλεύεις σκληρότερα για να κερδίσεις τον επόμενο. Όσο πιο καλός είναι ο ανταγωνιστής, τόσο δυνατότερος θα γίνεις. Αυτός ήταν πάντα ο αμερικάνικος τρόπος» κατέληξε η Τζάνετ Γέλεν.

Πηγές: Αxios, Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα