Με σποραδικούς βομβαρδισμούς από την πλευρά του Ισραήλ κατά στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων -όπως κλινικές και συγκροτήματα κατοικιών- συνεχίστηκε η επίθεση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που η Γαλλία σε συνεργασία με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, προωθεί ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση πυρός.
Tην ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για μαζική εκτόξευση ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς.
Είχε προηγηθεί χθες Τρίτη (19/5) η μαζικότατης συμμετοχής γενική απεργία των Παλαιστινίων, κατόπιν γενικού καλέσματος, του πρώτου ενωτικού καλέσματος από την εποχή της δεύτερης ιντιφάντας (1987-1993). Στο Ισραήλ κατοικούν περί τα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού, και πολλοί από αυτούς εργάζονται στο Ισραήλ, κυρίως σε οικοδομικές εργασίες και συντήρηση έργων.
Η κίνηση του Παρισιού αυξάνει την πίεση και στις ΗΠΑ, με την αμερικανική κυβέρνηση να φέρεται ότι ζητά από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποκλιμακώσει τους βομβαρδισμούς, που επισήμως έως χθες το βράδυ είχαν προκαλέσει τον θάνατο 213 Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Άλλωστε, από την ασύμμετρη σύγκρουση, και το Ισραήλ μετρά ήδη 12 νεκρούς.
Το γαλλικό ψήφισμα, που έρχεται έπειτα από ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκδοθεί κοινή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) το βράδυ της Τρίτης, έχει τη στήριξη και της Κίνας, όπως και άλλων χωρών-μελών του Σ.Α. Εκτός από κατάπαυση πυρός ζητά να ανοίξει δίοδος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Αν και δεν δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δίνει στα αιτήματα αυτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Οι ΗΠΑ, σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, που μέχρι στιγμής έθετε εμπόδια στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την κρίση στη Γάζα, για να σταματήσει το ψήφισμα της Γαλλίας, θα πρέπει να υποβάλει βέτο, τρίτο κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες.
Το βράδυ της Τρίτης, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε στη συνεδρίαση του Σ.Α. ότι η Ουάσιγκτον «εκτιμά ότι μια κοινή δήλωση με αίτημα την κατάπαυση πυρός δεν θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση», ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται ότι έχει υποχωρήσει στη διπλωματική πίεση που υφίσταται να βοηθήσει στην προσπάθεια κατάπαυσης πυρός, λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Άλλωστε, έχουν αυξηθεί οι φωνές και εντός των Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, που ζητούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστα να σταματήσει η σύγκρουση, ακόμη και με «πάγωμα» πώλησης όπλων προς το Τελ Αβίβ.
Mάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών, Ιλχάν Ομάρ, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου «ακροδεξιά και εθνοσοσιαλιστική».
Αντιδράσεις ΗΠΑ για δηλώσεις Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να παίξει τον ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, και με τον γνωστό επιθετικό και ακραίο τρόπο του, ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα επικρίνοντας το Ισραήλ, εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών». «Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε.
Ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που κατά τη γνωστή και πάγια αμερικανική θέση υποστήριξε «το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα» δήλωσε: «Γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα».
Αντιδρώντας η Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «αντισημιτικές» και τον κάλεσε να αποφεύγει «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.