ΑΘΗΝΑ
18:32
|
05.11.2024
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επικαλείται τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων των Ουιγούρων στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, απηύθυνε έκκληση για ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο επικαλούμενη τις ανησυχίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Πελόζι οι αθλητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες, αλλά δεν πρέπει να παραστεί σε αυτούς κανένας αρχηγός κράτους.

Η κ. Πελόζι υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει με τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Κίνα. Αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ή για την αλλαγή του τόπου της διεξαγωγής τους, ενώ έχουν επικρίνει αμερικανικές εταιρίες υποστηρίζοντας πως η σιωπή τους γι’ αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα ενθαρρύνει την κινεζική κυβέρνηση.

Η Κίνα κατηγορείται για παράνομες κρατήσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου και πλέον μελών της μειονότητας των Ουιγούρων κι άλλων μουσουλμάνων στην επαρχία Σιντζιάνγκ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Το Πεκίνο εξηγεί πως πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης ή εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για γενοκτονία.

“Ας μην κάνουμε την τιμή στην κινεζική κυβέρνηση να δεχθεί αρχηγούς κρατών στην Κίνα’, είπε η Πελόζι σε επιτροπή του Κογκρέσου και πρόσθεσε, “εάν οι αρχηγοί κρατών μεταβούν στην Κίνα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενοκτονία πραγματικά τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια ηθική αρχή θα επικαλεστείτε όταν θα μιλήσετε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου”. Στην πρόταση Πελόζι απάντησε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον, Λιου Πενγκιού. “Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει μερικούς Αμερικανούς πολιτικούς να σκέφτονται ότι διαθέτουν το λεγόμενο ηθικό κύρος; Για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και σήμερα, να ασκούν αβάσιμη κριτική στην Κίνα”, είπε χαρακτηριστικά.  

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα