Παρότι για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε κατάπαυση του πυρός τις πρώτες ώρες της ημέρας και για αρκετές ώρες, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερες από 100 αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα με δύο από αυτές να καταστρέφουν δύο σπίτια στο νότο. Παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν ξανά με ρουκέτες εναντίον στόχων του ισραηλινού στρατού.
Της ολιγόωρης και μερικής κατάπαυσης του πυρός είχε προηγηθεί η χθεσινή δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στο πλαίσιο συνέντευξής του στο λιβανέζικο κανάλι δίκτυο al-Mayadeen, πως η ισλαμιστική οργάνωση αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία «βάσει αμοιβαίας συμφωνίας».
Σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως “πόλη κάτω από την πόλη”.
Μέχρι σήμερα ο συνολικός απολογισμός νεκρών Παλαιστινίων να ανέρχεται σε 227 εκ των οποίων 100 γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων βρίσκονται ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους. Από την πλευρά του Ισραήλ και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιατρικών αρχών, στα εδάφη του σκοτώθηκαν 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο παιδιά, ενδεικτικό της ασυμμετρίας ισχύος των δύο πλευρών.
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Ανοικτό το ενδεχόμενο να τελειώσουμε τη Χαμάς
Την ίδια στιγμή, ανυποχώρητος ως προς την συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε -και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο – είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».
Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».
Συνεχίζει να προστατεύει το Ισραήλ η Ουάσιγκτον
Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προστατεύει το Ισραήλ, αφού είπε «όχι» σε σχέδιο απόφασης που διένειμε η Γαλλία στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία.
Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Zαν-Υβ Λεντριάν εξέφρασε την ελπίδα για ψηφοφορία στο Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
Η Αμερικανίδα πρέσβης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.
Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει να αυξήσει την πίεση στα μέρη.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε φυγή
Η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώθηκε εκ νέου αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, φοβούμενοι επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Αυτό όμως που επιδεινώνει την κατάσταση των προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας ακόμη περισσότερο είναι ο συνοριακός φράχτης που μπλοκάρει την οδό διαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να διαφύγει από την περιοχή των 360 τ.χμ., χωρίς άδεια από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο.
Επίσης 16 σχολεία που βρίσκονται υπό την εποπτεία της οργάνωσης αρωγής UNRWA του ΟΗΕ (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) έχουν μετατραπεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Ο επικεφαλής της UNRWA στη Γάζα, Ματίας Σμάλε, ανέφερε στην DW: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται όσοι έχουν εκτοπιστεί».
Σύμφωνα με παλαιστίνιους διασώστες το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκαν δέκα μέλη παλαιστινιακής οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι -μεταξύ αυτών οκτώ παιδιά. «Δεν μετέφεραν όπλα, δεν εκτόξευαν ρουκέτες. Φορούσαν τα καλά τους γιορτάζοντας το τέλος του Ραμαζανιού» ανέφερε ο πατέρας τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 40 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από την περασμένη Δευτέρα στη Γάζα.
Η συνέχιση των επιθέσεων καθιστά επίσης επαχθή τη δουλειά οργανώσεων αρωγής, που προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης μεγάλα τμήματα του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟCHA (Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) από το 2019 το 75% των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων εξαρτώνται από την παροχή τροφίμων και φαρμάκων από οργανώσεις αρωγής.
Διαδηλώσεις στήριξης της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς την Παλαιστίνης και καταδίκης του Ισραήλ σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Χθες από το Μίσιγκαν έως την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη χιλιάδες διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες φώναξαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ και της κατοχής σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Προηγήθηκε η πρωτοβουλία τριών βουλευτών των Δημοκρατικών που αντιδρούν ανοικτά στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να προωθήσουν νομοσχέδιο που επιδιώκει να “παγώσει” τα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πώληση “πυραύλων ακριβείας” αξίας 735.000.000 δολαρίων. Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολικής σημασίας, αφού εκτιμάται πως δεν πρόκειται να βρεί ανταπόκριση από την πλειοψηφία του Κογκρέσου.