ΑΘΗΝΑ
09:51
|
19.04.2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22.00 μμ το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με θέμα σχέδιο "μονομερούς εκεχειρίας". Παύση πυρός φέρεται πως δέχθηκε και η Χαμάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν προκαλέσει, από τις 10 Μάη, το θάνατο τουλάχιστον 232 Παλαιστινίων, ολοκλήρωσε απόψε μετά από τρεις ώρες την έκτακτη συνεδρίασή του το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου,σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένων ισραηλινών ΜΜΕ συνιστά έγκριση ενός σχεδίου παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, που φέρεται πως θα τεθεί σε ισχύ από τις 2.00 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, 20/5.

Το σχέδιο παρουσίασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος εδώ και 11 μέρες αποκρούει τις ασθενικές πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για παύση των εχθροπραξιών έχοντας θέσει ως στόχο την εξασφάλιση…”της ειρήνης και της ασφάλειας του Ισραήλ”.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.

Το ισραηλινό κανάλι Channel 12 μετέδωσε πως η ισλαμική Χαμάς ενημέρωσε απόψε τη λιβανέζικη σιιτική Χεζμπολάχ πως έχει κάνει δεκτό ένα σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών που της γνωστοποιήθηκε από Αιγύπτιους διπλωμάτες. Στη συνέχεια, άλλα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η Χαμάς “σκλήρυνε” τη στάση της στη διαπραγμάτευση θέτοντας όρους και για το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, το Αλ Τζαζίρα και το BBC μετέδωσαν πως η Χαμάς έχει κάνει αποδεκτή μία πρόταση για εκεχειρία, δίχως να γίνουν γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία της.

Αντιδράσεις από την αντιπολιτευόμενη “Νέα Ελπίδα”

Το σχέδιο Νετανιάχου για “μονομερή παύση πυρός” προκαλεί αντιδράσεις στον αρχηγό του δεξιού κόμματος “Νέα Ελπίδα” Γκιντόν Σά’αρ (που δημιουργήθηκε μετά την αποσκίρτιση του τελευταίου από το κυβερνών Λικούντ τον Δεκέμβρη).

Ο Σά’αρ επέκρινε το σχέδιο του Νετανιάχου λέγοντας πως κάτι τέτοιο “θα βλάψει σοβαρά την αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ έναντι της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

“Η παύση δραστηριότητας του ισραηλινού στρατού χωρίς την επιβολή οιωνδήποτε περιορισμών που να εμποδίζουν τον εξοπλισμό και την ενίσχυση της Χαμάς, χωρίς την επιστροφή των στρατιωτών και αμάχων που κρατούνται στη Γάζα θα είναι πολιτικό φιάσκο, το τίμημα του οποίου, θα κληθούμε να πληρώσουμε με τόκο στο μέλλον” είπε ο Σά’αρ.

Νωρίτερα προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης παύσης των βομβαρδισμών και την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας

Παράλληλα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι δέχθηκε στην Ιερουσαλήμ τους ομόλογούς του από Γερμανία, Τσεχία και Σλοβακία, οιι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την “αλληλεγγύη” και την “υποστήριξή τους” στο Ισραήλ έναντι των βομβαρδισμών της Χαμάς.

Ο Ασκενάζι επισκέφθηκε με τους ομόλογούς του από την Τσεχία και τη Σλοβακία περιοχές της Πετάχ Τίκβα που επλήγησαν προ ημερών από ρουκέτες της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα