Οι χώρες της Αρκτικής δεσμεύθηκαν σήμερα να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν την ειρήνη παρά τον έντονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τις αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφερόμενος στις αποφάσεις του Αρκτικού Συμβουλίου ανέφερε τη “δέσμευση” των χωρών- μελών στην προώθηση μίας “ειρηνικής αρκτικής περιοχής όπου θα κυριαρχεί η συνεργασία στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος, της επιστήμης και της ασφάλειας”.
“Ο στρατηγικός ανταγωνισμός που χαρακτηρίζει την Αρκτική τραβάει την προσοχή του κόσμου αλλά το εμπορικό της σήμα πρέπει να παραμείνει η ειρηνική συνεργασία” πρόσθεσε.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Αρκτικής που απαρτίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, συναντήθηκαν αργά την Τετάρτη στο Ρέκιαβικ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν πως “παρά τις σοβαρές διαφορές” μπορούν να συνεργαστούν εκεί όπου συγκλίνουν τα συμφέροντά τους, όπως είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της πανδημίας τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Στρατιωτικοί ελιγμοί
Η Ρωσία δεν σταμάτησε να αυξάνει τον στρατιωτικό μηχανισμό της στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, ξανανοίγοντας και εκσυγχρονίζοντας πολλές βάσεις και αεροδρόμια που είχαν εγκαταλειφθεί μετά το τέλος της σοβιετικής εποχής.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι “παίζουν με τις λέξεις”, τοποθετώντας μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις πόρτες της Ρωσίας “εκ περιτροπής” προκειμένου να παρακάμψουν τα κείμενα που διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ.
“Δεν βλέπουμε λόγο για μια σύγκρουση εδώ, και ακόμη λιγότερο για μια ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων ενός μπλοκ ή ενός άλλου”, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
Στη Ρωσία η προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου
Το Συμβούλιο της Αρκτικής, που είναι το κυριότερο περιφερειακό φόρουμ, δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια προκειμένου να διαχειριστεί αρκετά συναινετικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η διεθνής συνεργασία και η εντολή του αποκλείει ρητά τη στρατιωτική ασφάλεια.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει σήμερα από την Ισλανδία την εναλλασσόμενη προεδρία του περιφερειακού θεσμού, εγκωμίασε ωστόσο την επανέναρξη των τακτικών συναντήσεων ανάμεσα στους επικεφαλής των επιτελείων στρατού της ζώνης προκειμένου να “επεκτείνουμε τις θετικές σχέσεις μας στη στρατιωτική σφαίρα”.
Οι συναντήσεις είχαν ανασταλεί το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Ο Ρώσος υπουργός υπεραμύνθηκε κυρίως του “πνεύματος συνεργασίας”, προτείνοντας τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.