Τρία επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου που διαφοροποιήθηκε ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο.
Πρόκειται για την τέταρτη διαφοροποίηση βουλευτή της συμπολίτευσης, μετά από αυτές από Μαριέττα Γιαννάκου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη, ενώ αναταράξεις από το νομοσχέδιο έχουν προκληθεί και στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Χαράλαμπος Αθανάσιου στην τοποθέτησή του αρχικά εξέφρασε την ανησυχία του για τον όρο «εξίσου» ή «ισοτίμως». «Αν με το εξίσου εννοείται ισοτίμως τότε προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες. Διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική» είπε.
«Αν και αυτό θα ήταν περιττό γιατί με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα» συμπλήρωσε.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ συντάχθηκε με την Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι «η αρχική διατύπωση της Επιτροπής που πρότεινε το ρήμα αποφασίζει για τις πράξεις του 1516 ήταν πιο επιτυχής γιατί η έκφραση ενημέρωση του άλλου γονέα θα τορπιλίζει τις σχέσεις των γονέων και θα εκτινάξει τις αντιδικίες. Διότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται και θα δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ το αποφασίζει είναι πιο δόκιμο».
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ εστίασε και στη διάταξη που επιβάλλει τεκμήριο επικοινωνίας για χρόνο ίσο κατ’ ελάχιστον με το 1/3.
«Επίσης νομίζω ότι δεν πρέπει να μην διατηρηθεί στη διάταξη του 1520 το τεκμήριο για το 1/3 του συνολικού χρόνου όσο αναφορά το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, κι αυτό παρά την αδόκιμη διατύπωση δεδομένου δε νοείται να τεκμαίρεται ο χρόνος».